ORZECHY W DIECIE LCHF

Istnieje wiele odmian orzechów, a każda ma inne cechy i właściwości. Jedne są zdrowsze, inne troszkę mniej. Zawierają mnóstwo zdrowych tłuszczów, białka, witamin (głównie z grupy B) i składników mineralnych (wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez itd.), ale nadal, część z nich jest zdrowsza niż inne. Dlatego, warto wybierać takie, które wnoszą dużo dobrych składników, pilnując jednocześnie odpowiednich proporcji BTW oraz wliczając je do dziennego bilansu. Należy również pamiętać, że orzechy to źródło białka, które spożywane w zbyt dużej ilości zmienia się w glukozę, czyli węglowodany i może hamować proces chudnięcia a czasami nawet wpływa na przyrost wagi. Dlatego jak zawsze należy zachować umiar a co najważniejsze obserwować reakcję swojego organizmu i ewentualnie ograniczyć lub wyłączyć dany produkt.

orzechy35+copyZALETY JEDZENIA ORZECHÓW

1. Mają działanie antynowotworowe.

Wiele badań naukowych wskazuje na to, iż orzechy są źródłem ważnych mikro i makroelementów, witamin, błonnika pokarmowego, białka oraz dobrych tłuszczy. Miedzy innymi specjalista Alice Bender z American Institute for Cancer Research potwierdza cudowne właściwości orzechów oraz ich działanie antynowotworowe. Orzechy to również przepis na długowieczność czego dowodzi w swym badaniu dr Charles Fuchs z Dana-Farber Cancer Institute w Bostonie. Pod jego okiem w przeciągu ostatnich 30 lat przebadano ok. 119 000 Amerykanów i udowodniono, iż spożycie około 
28 g orzechów dziennie zmniejsza ryzyko zgonu o 20%. Naukowcy wzięli pod uwagę związek pomiędzy spożyciem orzechów a ryzykiem śmierci w wyniku chorób serca, nowotworu i chorób układu oddechowego.

2. Pomagają schudnąć i utrzymać wagę.

Do niedawna uważano, iż spożycie orzechów może powodować wzrost wagi, jednak badania naukowe tego nie potwierdzają. Większość badań, wykazało, że osoby, które wprowadziły do swojej diety orzechy, ważą mniej niż osoby, które zjadają orzechy bardzo rzadko. W przeglądzie badań epidemiologicznych opracowanym w roku 2006 przez Food and Nutrition Australia, organizację skupiającą dyplomowanych, praktykujących dietetyków (Accredited Practising Dietitians) napisano: „Dowody epidemiologiczne sugerują, że osoby, które jedzą orzechy przynajmniej pięć razy na tydzień nie ważą więcej niż osoby, które jedzą orzechy mniej niż raz na tydzień albo nie jedzą orzechów w ogóle. Dowody wskazują również, że osoby, które często jedzą orzechy, mają niższy indeks masy ciała (Body Mass Index) w porównaniu z tymi, które nie jedzą orzechów”.

3. Obniżają poziom złego cholesterolu LDL i regulują przemianę materii

Tłuszcz zawarty w orzechach zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, regulują przemianę materii oraz ograniczają odkładanie się nadmiernej tkanki tłuszczowej. Orzechy wpływają na pracę narządów wewnętrznych np. mózgu, układu nerwowego, układu pokarmowego, układu krążenia, serca. Większość orzechów dostarcza kwas gamma-linolenowy, który działa przeciwzakrzepowo i obniża tym samym ryzyko choroby wieńcowej.

4. Orzechy obniżają poziom cukru we krwi

Wywierają pozytywny wpływ na stan skóry, włosów czy paznokci. Stanowią znakomite źródło energii dla naszego organizmu 
i sprawdzają się w sytuacjach stresujących, przy dużym wysiłku fizycznym lub psychicznym.

O CZYM WARTO PAMIĘTAĆ KUPUJĄC ORZECHY?

Z pewnością warto włączyć orzechy do diety (pilnując BTW). Należy jednak pamiętać, że najlepszym wyborem są orzechy surowe, nie przetworzone, bez dodatków, gdyż zachowują one najwięcej cennych składników odżywczych i nie wnoszą zbędnych składników czy soli.

JAK JEŚĆ ORZECHY?

Pewnie słyszeliście o tym, że orzechy powinno się moczyć przed jedzeniem? To prawda. Należy je namoczyć co najmniej około 6 godzin przed zjedzeniem, najlepiej na całą noc.  Jest to potrzebne ponieważ moczenie sprawia, że uwalniają się enzymy , które zwiększają wartość odżywczą orzechów, co pozwala przyswoić o 60% więcej składników odżywczych. Moczenie ma jeszcze inną korzyść, a mianowicie pozwala sprawia, że orzechy są łatwiej strawne. Najlepiej moczyć je w wodzie  źródlanej, tak, aby woda przykrywała wszystkie orzechy, następnie należy je wypłukać. Wtedy są gotowe do zjedzenia. Wbrew pozorom moczone orzechy nadal chrupią, co prawda nie tak jak niemoczone, ale według mnie mają nieco bardziej aksamitną teksturę, która jest bardzo przyjemna.

Źródło: 

http://gurbacka.pl/najlepsze-i-najzdrowsze-orzechy-oraz-te-ktorych-nie-warto-jesc/

http://zdrowe-zywienie.wieszjak.polki.pl/dlaczego-warto-jesc-orzechy,produkty-artykul,10399266.html#

5 komentarzy

Sławomir Kyllyan Marusiński

Według tabel, z których korzystam migdały zawierają mniej węglowodanów niż na zamieszczonym wyżej obrazku. Ok 7-8g/100g

Odpowiedz
Ola

Rozpiętość makro jest bardzo szeroka dlatego na ogół przyjmuję średnią wartość aby był margines bezpieczeństwa.

Odpowiedz
Kamil

Niestety wszystkie te orzechy (oprucz macademi i brazylijskich ) mają bardzo dużo kwasów Omega 6, więc są średnio dobre. Co do makro to W – faktycznie bardzo wysoko.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *