OMLET JAJECZNY ZE SZPINAKIEM, BOCZKIEM I POMIDORAMI (bez glutenu, LCHF)

Omlety z warzywami to kolejne bardzo wartościowe śniadanie z użyciem jajek 😉 Są bardzo proste w przygotowaniu, dlatego dość często goszczą na naszym stole. Wystarczy jedynie zmienić dodatki i już mamy zupełnie inną potrawę 😉

Dziś proponuję omlet z boczkiem, szpinakiem, pomidorami i szczypiorkiem 😉
20160109_083100 (2)
Składniki:
  • 50g szpinaku świeżego
  • 1 pomidor
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Pokrojony szpinak wrzucić na rozgrzane masło klarowane. Wycisnąć  czosnek. Mieszać do momentu, aż szpinak będzie lekko podduszony.

Dodać pokrojony w plasterki boczek i przez chwilę razem podgrzewać.

Jajka ubić ze śmietaną a następnie wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem i pomidorem. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Całość wymieszać ze szpinakiem i boczkiem.

Wlać masę jajeczną na natłuszczoną patelnię i równomiernie ją rozprowadzić po jej powierzchni. Smażyć lekko poruszając patelnią i odwijając brzegi omletu, aby masa jajeczna spływała na dno patelni.

Omlet jest gotowy, gdy nabierze rumianego koloru.

Smacznego! 🙂

3 komentarze

Iza

Omlet doskonały w smaku. Jedynie u mnie bardziej przypomniał jajecznicę bogatą w różne składniki niż omlet. 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *