OLEJ MCT CZY OLEJ KOKOSOWY?

Olej MCT (Medium Chain Triglicerydes) to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe o dość krótkich łańcuchach węglowych (6-12 atomów węgla), które mają wiele korzyści w aspekcie zdrowotnym, jak i pod kątem aktywności fizycznej.

Może on stanowić cenne uzupełnienie diety w kwasy tłuszczowe o unikalnych właściwościach, których niestety nie uzyskamy w pełni stosując olej kokosowy, zawierający tylko 60% MCT. Poza tym to oleje MCT i tylko te najlepszej jakości (polecam marki Dobropolski), mające odpowiednie proporcje n/w kwasów tłuszczowych a szczególnie C8 i C10, dają prawdziwego kopa energetycznego. Szczególne korzyści z włączenia go do menu odnieść mogą osoby odchudzające się, stosujące diety niskowęglowodanowe oraz aktywne fizycznie.

NAJLEPSZE ŹRÓDŁA MCT:

  • – olej kokosowy (około 60%)
  • – nierafinowany olej palmowy (< 50%)
  • – nabiał (10-12 %)

TŁUSZCZAMI MCT SĄ:

C6 – kwas kapronowy – najszybciej przekształca się w energię, ale jest niesmaczny i często prowadzi do boleści brzucha. Olej kokosowy zawiera tylko bardzo niewielki procent C6.

C8 – kwas kaprylowy – jest 18 razy silniejszy niż olej kokosowy. Olej MCT zawiera go od 50 do 65%. Organizm metabolizuje kwas kaprylowy w ketonach. Mózg może natychmiast czerpać z niego energię bez konieczności pobierania jej z węglowodanów. Ponadto kwas kaprylowy działa prozdrowotnie na układ pokarmowy. Rozpuszcza błony drożdży z rodzaju Candida w jelitach, powodując ich obumieranie. Działa korzystnie na nadciśnienie tętnicze oraz stany zapalne jelit.

C10 – kwas kaprynowy – występuje w niewielkich ilościach w mleku krowim i kozim, olej z ziaren palmowych oraz w mleku matki. W oleju kokosowym jest go około 6-8%. Wolniej przekształca się w energię niż C8, ale jest łatwiej przyswajalny. Olej MCT zawiera go od 30 do 40%. Podobnie jak kwas kaprylowy wykazuje działanie prozdrowotne na organizm. Wpływa na wzrost „dobrego” cholesterolu HDL w stosunku do „złego” cholesterolu LDL, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

C12 – kwas laurynowy –  organizm czerpie z niego najmniej korzyści. W przeciwieństwie do wszystkich MCT z krótszym łańcuchem kwas laurynowy przetwarzany jest przez wątrobę. Oczywiście posiada właściwości prozdrowotne, nie działa jednak na wytwarzanie energii tak, jak pozostałe kwasy tłuszczowe. Olej kokosowy w 50% składa się z MCT12.

ZALETY MCT:

* Łatwa wchłanialność – wchłania się on bezpośrednio z przewodu pokarmowego do naczyń krwionośnych wątroby, więc  w rzeczywistości jest łatwiejszy do strawienia niż triglicerydy o długich łańcuchach (LCT).

* Silnie termogenne właściwości – jego spożycie wiąże się ze wzrostem wydatkowania energii w postaci ciepła

* Silne działanie ketogenne, przez co przyspiesza osiągnięcie stanu ketozy podczas stosowania diet niskoweglowodanowych

* Dodaje energii – stanowi skoncentrowane i niezwykle przystępne źródło energii dla obciążonych wysiłkiem mięśni. Śmiało może być spożywany bezpośrednio przed, jak i zaraz po aktywności fizycznej nie obciążając przewodu pokarmowego i szybko zasilając podstawowe szlaki energetyczne. Poprzez umiejętne zastosowanie oleju MCT można oszczędzić rezerwy glikogenu mięśniowego, co w konsekwencji może doprowadzić do poprawy zdolności wysiłkowych.

* Działa antykataboliczne dzięki właściwościom ketogennym. Wzrost produkcji ciał ketonowych w sposób wyraźny zmniejsza zużycie aminokwasów w procesach energetycznych, chroniąc tkankę mięśniową przed degradacją. Działanie to jest szczególnie wyraźne w przypadku stosowania diet niskowęglowodanowych.

* Pomaga utrzymać prawidłową wagę, dając uczucie sytości i zmniejszając łaknienie

* Podkręca metabolizm i sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej

* Poprawia nastrój i jasność myślenia

* Podnosi odporność

* Poprawia trawienie i wchłanianie substancji odżywczych

* Równoważy poziom hormonów

* Wykorzystywany jest przez organizm jako paliwo do wytwarzania energii (podobnie jak glukoza), zamiast być magazynowany w komórkach tłuszczowych

* Wspiera zdrowie jelit – ma zdolność zwalczania szkodliwych bakterii, wirusów, grzybów i pasożytów

* Wspomaga leczenie chorób związanych z zaburzeniami wchłaniania takich jak:

  • – celiakia,
  • – syndrom krótkiego jelita,
  • – biegunki,
  • – choroby wątroby,
  • – choroby związane z niedożywieniem,
  • – epilepsja,
  • – alzheimer.

 

3 komentarze

Ola

Lekka obróbka cieplna czyli podgrzewanie lub dodawanie do gorącej kawy czy kakao jest OK ale nie jest wskazane poddawanie go wyższym temperaturom jak długie smażenie czy pieczenie. Osobiście smażę szybką jajecznicę czy żółtka ale takie lekko ścięte więc olej nie rozgrzewa się zbyt mocno i nie dymi.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *