MUS CZEKOLADOWO-MALINOWY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu i cukru)

Kolejny ekspresowy keto deser bez pieczenia. Tym razem coś dla miłośników czekolady i malin. Aksamitny mus, w którym znakomicie komponują się przełamując ze sobą słodkie i lekko kwaskowate smaki.

Składniki na mus malinowy:

  • 125 g świeżych malin
  • 5 g żelatyny
  • 25 ml wody
  • opcjonalnie słodzik
Składniki na mus czekoladowy:
  • 250 ml schłodzonej śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 100 g gorzkiej czekolady min 75% ( u mnie 81%)
  • opcjonalnie słodzik

Maliny zmiksować dodając opcjonalnie słodzik.

Żelatynę rozpuścić w ciepłej ale nie gorącej wodzie a następnie dodać do malin i wymieszać.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka nad garnkiem z gotującą się wodą). Rozpuszczoną czekoladę lekko przestudzić ale nadal powinna być płynna.

 

Schłodzoną śmietanę ubić.

  • W drugim naczyniu ubić na puszystą masę żółtka. Opcjonalnie podczas ubijania dodać słodzik.

Połączyć śmietanę, żółtka oraz rozpuszczoną czekoladę i dokładnie wymieszać.

Na dnie pucharków wylać mus malinowy, a następnie wyłożyć masę czekoladową.

Całość można udekorować malinami, bitą śmietaną lub przełamać czymś chrupiącym jak np płatkami migdałowymi, orzechami itp.

Deser polecam przed podaniem schłodzić w lodówce przez ok 20-30 minut.

Smacznego!

BTW całości bez słodzików i dekoracji: 545 g, 1474 kcal, B 24 g, T 131 g, W 41 g. W 100g: 270 kcal, B 4 g, T 24 g, W 7,5 g.

 

4 komentarze

Jaga

Ktos mi czyta w myslach 😛 marzylam o musie czekoladowym, takze do wyprobowania 🙂 dziekuje

Odpowiedz
jar3ck

Może lepiej nie wspominać o słodzikach, które są bardziej niezdrowe niż cukier, który nas zabije 😀

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *