MUFFINKI WARZYWNO-JAJECZNE (bezglutenowe, niskowęglowodanowe)

Jajka to niezwykle pożywne śniadanie idealne na rozpoczęcie dnia. Jem je pod każdą postacią i będę publikować różne – mniej i bardziej skomplikowane – inspiracje 😉

Dzisiaj dzielę się z Wami nieco bardziej czasochłonnym, ale i tak bardzo łatwym porannym daniem. Zdrowa bomba witaminowo-proteinowa w postaci  muffinek jajeczno – warzywnych. Sprawdzą się także jako lunch do pracy 😉

Składniki na ok 18 małych muffinek:

  • 2 cebule
  • masło klarowane do smażenia
  • 200 g pieczarek
  • pęczek szczypiorku
  • 1 duża lub 2 mniejsze papryki
  • 10-12 jajek (zależy czy dodacie nabiał)
  • 200 ml śmietany 30% – opcjonalnie jeśli nie unikanie laktozy
  • 200 g sera żółtego – opcjonalnie j.w.
  • sól, pieprz, papryka czerwona, oregano, bazylia itp.

Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Pieczarki umyć, pokroić na małe kawałki i dorzucić do cebuli. Smażyć do momentu wyparowania wody.

Paprykę pokroić w kostkę. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić.

Opcjonalnie można dodać ok 100g pokrojonej w kostkę i podsmażonej dobrej jakości kiełbasy lub kabanosów.

Wymieszać jaja ze śmietaną i doprawić przyprawami oraz ziołami. Całość połączyć. Na końcu dodać starty ser. Wszystko wymieszać i napełnić małe foremki do muffinek.

Można też połączyć same warzywa z serem i napełniać nimi do połowy foremki a następnie zalewać masą jajeczną.

Zapiekać ok 15 – 20 minut w temperaturze 190° C.

20151111_100154

PS. Jeśli cokolwiek zostanie, wędruje do lodówki i będzie idealne na jutrzejsze śniadanie lub lunch w pracy 😉

20151111_105116

4 komentarze

Ola

Wszystko zależy od tego co do nich dorzucisz i w jakiej ilości. Polecam stronę tabele-kalorii lub aplikacje np MyFitnessPal bądź MySecret.

Odpowiedz
Linnea

WItam, czy rozpoczynajac ketodiete trzeba sie tak szczegolowo wczulac w liczenie kalori, skladnikow? Nie starczy odstawic zboza/cukier/straczki i zamienic na warzywa, tluszcz i nabial. Pozdrawiam LR

Odpowiedz
Ola

Jeśli skupisz się na tzw czystej misce, czyli proste i tylko dozwolone produkty i masz świadomość ile węgli i białka zawiera porcja danego produktu to nie trzeba tak skrupulatnie ale z doświadczenia wiem że większość ludzi przekracza białko co w okresie adaptacji zaburza wejście w ketozę (szczególnie u osób nieaktywnych fizycznie).

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *