MINI PIZZE Z CUKINII (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu)

Mini pizze z cukinii to kolejna opcja wykorzystania tego niskowęglowodanowego warzywa, które świetnie komponuje się w jadłospisie LCHF. Tani i bardzo ciekawy pomysł na piękną i pyszną przystawkę, przekąskę, dodatek do dania lub po prostu samodzielny posiłek. Takie mini pizze z cukinii są bardzo łatwe i ekspresowe w wykonaniu a do tego stanowią dla nas namiastkę fast foodów.

mini pizze z cukinii

Składniki na mini pizze z cukinii:

  1. 1 duża i gruba cukinia
  2. 200 g sera mozarella (twardego, nie tego w zalewie) lub sera żółtego (patrz skład!)
  3. 100 g przecieru pomidorowego 100% (patrz na skład lub użyj domowego np. tego z przepisu na ketchup z cukinii)
  4. 100 g kabanosów/salami/boczku (patrz skład!)
  5. 50 g pomidorków koktajlowych
  6. sól himalajska lub kłodawska
  7. pieprz czarny świeżo mielony
  8. zioła prowansalskie
  9. oregano
  10. bazylia
  11. rukola lub/i bazylia świeża

Cukinię pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. Plastry nie mogą być zbyt cienkie bo cukinia rozmięknie i rozpłynie się „spód” pizzy.

Plastry oprószyć z obu stron solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Przecier pomidorowy wymieszać z przyprawami: solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi, suszona bazylią.

Plastry cukinii ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Każdy plaster posmarować przygotowanym sosem pomidorowo-ziołowym.

Następnie pizze posypać serem mozzarella i ułożyć pokrojone w plasterki kabanosy/salami/boczek oraz pomidorki.

Całość posypać solą, pieprzem, oregano i ziołami prowansalskimi.

Mini mini pizze z cukinii zapiekać w temperaturze 200-220 przez ok 10-15 minut pilnując by ser nie spiekł się zbyt mocno i nie zrbrązowiał.

Gotowe pizze lekko przestudzić a następnie przełożyć na talerze lub półmisek i ozdobić świeżą rukolą lub/i bazylią.

Podawać jako dodatek na przykład do mięs, ryb, owoców morza albo jako przystawkę. Mini pizze z cukinii świetnie komponują się w towarzystwie różnego rodzaju dipów np czosnkowym, ziołowym czy pomidorowym. Osobiście wolę podawane na ciepło, ale na zimno też bardzo dobrze smakują.

Smacznego!

BTW całości w zależności od użytych dodatków.

3 komentarze

Kornelia

Pyszne są, zrobiłam wczoraj – miałam trochę mięsa mielonego i dałam na kilka kawałków cukinii -mniam 🙂 polecam 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *