Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

MINI HOT DOGI (keto, LCHF, bez glutenu)

Udostępnij ten przepis
  • 2
  •  
  • 2
  •  
  •  
    4
    Udostępnienia
MINI HOT DOGI (keto, LCHF, bez glutenu)
5 (100%) 1 vote

Mini hot dogi w moim wykonaniu to nic innego jak parówki zapiekane w cieście, którego używam do pizzy serowej. Jest to bardzo prosta i smaczna przekąska zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Mini hot dogi świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami jak pomidorowym, czosnkowym, BBQ itp. Najlepszą opinią jest fakt, że ekspresowo znikają ze stołu podczas wszelkich imprez. Śmiało możecie wpisać je np do menu na Sylwestra, który już niebawem.

mini hot dogi

Składniki na mini hot dogi (8 szt):

Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie rozpuścić w gorącej kąpieli (miska wstawiona w garnek z gorącą wodą) lub w mikrofalówce przez ok 1,5 min.

Do rozpuszczonej mozzarelli dodać serek śmietankowy i jajka a następnie dokładnie wymieszać.

Do masy dodać mąkę kokosową oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobić ciasto ręką do połączenia wszystkich składników.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozwałkować przez drugi arkusz papieru w prostokąt.

Następnie ciasto przeciąć nożem na pasma odpowiedniej wielkości do rolowania na parówce. Osobiście dzielę je na 2 paski i każdy na 4 kawałki.

Na każdym kawałku kładę po pół parówki a następnie delikatnie nawijam na nią ciasto rolując i sklejam wolny brzeg.

mini hot dogi

Parówki w cieście układam na macie silikonowej lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

mini hot dogi

Mini hot dogi stawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec przez ok 15-20 minut obserwując by ciasto nie przypaliło się za bardzo, ale było lekko złociste.

Gotowe mini hot dogi wyjąć z piekarnika. Podawać na ciepło lub na zimno w towarzystwie ulubionych sosów np. pomidorowego, czosnkowego, BBQ itd.

Smacznego!

BTW całości bez dodatków: 530 g, 1253 kcal, B 95 g, T 85 g, W 13 g. W 100 g: 236 kcal, B 18 g, T 16 g, W 2g.

9 komentarzy

Hania

Olu, co masz na mysli piszac serek smietankowy?
Czy to twarozek homogenizowany tlusty (40%) czy serek topiony czy tez co innego? Ja nie mieszkam w Polsce i trudno mi to sobie dobrze przetlumaczyc. Dziekuje za pomoc

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .