ŁOSOŚ ZAPIEKANY W MAŚLE CZOSNKOWO-ZIOŁOWYM (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu)

Uwielbiam ryby a szczególnie łososia, który idealnie pasuje do modelu LCHF. Przyrządzam go na wiele różnych sposobów. Tym razem dzielę się z Wami przepisem na łososia zapiekanego w maśle czosnkowo- ziołowym. Ryba tak przyrządzona jest niezwykle soczysta i aromatyczna a dodatkowo pływa w przepysznym masełku 😉

Składniki:

400 g fileta z łososia

100 g masła extra o temperaturze pokojowej

2 łyżki posiekanego koperku

1 łyżeczka posiekanego rozmarynu

½ cytryny

3 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

Łososia umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Rybę skropić sokiem z cytryny a następnie oprószyć solą i pieprzem.

Przygotować masło o temperaturze pokojowej.

Posiekać drobno koperek oraz rozmaryn.

Wycisnąć 3 ząbki czosnku.

Zioła oraz czosnek wymieszać z miękkim masłem.

Łososia pokroić na odpowiednie kawałki i wyłożyć do naczynia żaroodpornego skóra do dołu.

Na wierzchu posmarować przygotowanym masłem ziołowym.

Piec pod przykryciem w temperaturze 200°C przez 20-30 minut. Nie należy ryby piec zbyt długo aby nie była wysuszona.

Podawać z ulubionymi warzywami świeżymi, gotowanymi lub grillowanymi.

BTW całości: 515 g, 1330 kcal, B 80 g, W 3 g, T 109 g. W 100g: 258 kcal, B 15 g, W 0,5 g, T 21 g.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *