KRÓLIK DUSZONY W SOSIE MAŚLANYM (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy)

Kolejny pomysł na wielkanocny obiad, który dostałam od mojej mamy. Delikatne i kruche mięso królika w maślanym sosie to połączenie idealne i kojarzy mi się z domem rodzinnym 🙂 A czy wiecie w ogóle, że polska kuchnia słynie z królika? Niestety w dzisiejszych czasach nieliczni sięgają po ten rodzaj mięsa. Jedni mają opory z racji udomowienia tego zwierzątka, innych blokuje cena a jeszcze inni boją się eksperymentować i poznawać nowe smaki 😉 A szkoda, bo królik przoduje wśród mięs pod względem wartości odżywczych. Jest bogaty w kwas linolenowy, który wzmacnia układ naczyniowo – sercowy, zawiera tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B.

Składniki:

  • 850 g tuszki królika bez podrobów
  • 100 g masła klarowanego (ilość tłuszczu dobrać pod makro lub dokładać na talerz)
  • 150 g cebuli
  • 100 g (2 średnie średnie) marchewki
  • 100 g (2 średnie) pietruszki
  • 200 g (4 łyżki) śmietanki kokosowej (bez laktozy) lub śmietany 30%
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony
  • 250 ml wody
  • świeże zioła (tymianek, pietruszka, lubczyk itp.)

Królika dokładnie umyć w zimnej wodzie. Jeśli macie z własnego źródła tak jak mój to polecam dodatkowo wymoczyć go przez godzinę w osolonej wodzie by nie było go „czuć wiatrem” 😉  Sklepowego wystarczy tylko umyć.

Umyte i wymoczone mięso osuszyć ręcznikiem papierowym.

Królika podzielić na części nacinając nożem w miejscach stawów a następnie przełamać lub użyć tasaka. Mięso porcjować jak kurczaka, czyli najpierw nogi, później grzbiet na pół lub na trzy. Jeśli jest na nim tłuszcz, to odciąć i wrzucić do smażenia bo na mięsie nie będzie smaczny.

Na patelni rozgrzać masło klarowane, obsmażyć królika z obydwu stron na złoty kolor i odłożyć do na talerz lub do naczynia, w którym będzie duszony. 

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić wzdłuż w paski.

Na pozostałym na patelni maśle obsmażyć marchew i pietruszkę.

Podsmażone warzywa wyjąć a królika ponownie wyłożyć na patelnię lub zostawić w naczyniu do duszenia. Dodać pozostały z warzyw tłuszcz i cebulę. Doprawić solą i pieprzem a następnie podlać odrobiną wody.

Całość dusić na małym ogniu ok 1,5 godziny polewając od czasu do czasu sosem.

Po tym czasie dołożyć obsmażone warzywa i śmietanę lub śmietankę kokosową oraz ewentualnie ulubione świeże zioła.

Dusić przez kolejne 20 min polewając sosem.

Ja korzeniowe warzywa wyrzucam i podaję królika tylko z sosem i przygotowaną surówką.

Smacznego!

BTW całości ze śmietaną 30% bez marchewki i pietruszki:1300 g, 2697 kcal, B 176 g, T 207 g, W 18 g. W 100 g: 207 kcal, B 13 g, T 16 g, W 1 g.

BTW całości ze śmietanką kokosową bez marchewki i pietruszki:1300 g, 2544 kcal, B 175 g, T 189 g, W 21 g. W 100 g: 196 kcal, B 13 g, T 15 g, W 2 g.

 

 

 

 

 

2 komentarze

Iwonka

Zrobiłam pierwszego królika w życiu według Twojego przepisu. Wyszedł przepyszny. Warzywka zostawiłam, również pyszne. W zasadzie nigdy wcześniej nie gotowałam, dopóki nie weszłam na Twój blog 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *