Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez glutenu, mąki, laktozy)

Coraz bliżej Święta, więc podsyłam przepis na niskowęglowodanowe, postne krokiety z kapustą i grzybami. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym przygotowanym na wywarze z rosołu lub postnym wywarze z samych buraków. Naleśniki stanowią doskonałą bazę również do innych dań i można je faszerować różnymi składnikami, dlatego polecam je nie tylko na zbliżające się Święta! 😉20151208_184708 (2)
Składniki na ok 10 sztuk naleśników:
  • 10 jajek
  • 100 ml śmietanki kokosowej (jesli nie unikasz laktozy możesz użyć 100 ml śmietanki 30%)
  • zczypta soli
  • tłuszcz do smażenia – smalec lub olej kokosowy (dieta bez laktozy) lub masło klarowane (jeśli nie unikasz nabiału)

Do miski wbić 10 jajek oraz śmietankę kokosową/śmietanę 30% i szczyptę soli.  Wszystko zmiksować do połączenia składników.

Do smażenia należy użyć dużej, dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką. Patelnię rozgrzać na najmniejszym palniku, ale na dużym ogniu.

Nałożyć odrobinę tłuszczu i rozgrzać a następnie smażyć jak tradycyjne naleśniki.

Składniki na farsz:

  • 30 g suszonych grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 80 g cebuli
  • 50 g masła lub oleju kokosowego w wersji bez laktozy
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • sól morska
  • pieprz czarny mielony
Grzyby namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny. Następnie gotować je przez ok 30 minut w wodzie, w której się moczyły, aż zmiękną. Następnie odcedzić i zachować wywar.

Wywar, w którym moczyły się grzyby, uzupełnić wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapustę dokładnie wypłukać w zimnej wodzie i gotować w wywarze z grzybów z przyprawami do miękkości około 45 minut.

Cebulę zeszklić na tłuszczu. Odsączone grzyby i odciśniętą, ugotowaną kapustę zmielić. Do farszu dodać cebulę razem z masłem, całość obficie przyprawić solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz rozsmarować na naleśnikach i zwinąć w rulon lub sakiewki.

Składniki do panierowania: 

  • 2 jajka
  • mąka kokosowa
  • sól, czosnek, majeranek i inne przyprawy
  • tłuszcz do smażenia

Nadziane naleśniki panierujemy w jajku i mące kokosowej wymieszanej z przyprawami a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.

Gotowe krokiety podawać z barszczem czerwonym.

Smacznego! 🙂

15 komentarzy

Magdela

Genialne! Miałam poeksperymentować by zrobić naleśniki a tu gotowy przepis. Serdecznde dzięki! W końcu będą krokiety bez wyrzutów sumienia. 😉

Odpowiedz
Ola

Czysty barszcz czerwony ma tylko ok 6 g węglowodanów w 100 g więc decydując się na niego trzeba pić albo małe ilości albo rozcieńczyć go z wodą i oczywiście wliczać węglowodany do makro 😉

Odpowiedz
NATALIA

Witam, czy ten przepis bedzie się też nadawał jeśli chcę zrobić krokiety z serem i pieczarkami? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Aga

Witam 🙂 Uwielbiam Pani blog…jedno czego mi brakuje to wartości odżywczych….chyba ze ślepota mnie odpadła

Odpowiedz
aga.s

Mam jedno pytanko. Mianowicie : czy siemię lniane ma być zmielone na mąkę czy wystarczy tak z grubsza rozdrobnione. Mam mąkę z siemienia i lekko rozdrobnione siemię. Co lepiej dodać?

Odpowiedz
Justyna

Przepraszam ktoś w komentarzu napisał o siemieniu lnianym ale w przepisie go nie widzę. Czy należy go dodać do ciasta naleśnikowego? Czy mogłabym np dodać zamiast siemienia mąkę migdałową?

Odpowiedz
Beata

Witam, ile węgli może mieć jeden naleśnik? Jak wprowadziłam składniki w aplikacje wskazało ponad 18g
Ale nie ufam jej do końca stąd prośba o pomoc 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .