KREWETKI W SOSIE ŚMIETANOWYM ZE SZPINAKIEM (keto, LCHF, bez glutenu)

I pomyśleć, że jeszcze nie tak dawno nie jadłam krewetek a teraz uwielbiam je w każdej postaci: tradycyjne w maśle czosnkowym, w pomidorach, w cieście, zupie tajskiej, na które przepisy już znacie. Tym razem mam dla Was pomysł na krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem. Bardzo ciekawe połączenie smaków a do tego proste i szybkie w przygotowaniu.

krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem

Składniki – krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem:

Dodatki:

  • spaghetti z cukinii
  • makaron konjac bez węgli

Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło klarowane/ghee lub oliwę extra virgin, nie doprowadzać do dymienia!).

Czosnek obrać i drobno pokroić lub wycisnąć przez praskę.

Posiekany czosnek podsmażyć przez 2-3 minuty na tłuszczu.

Należy pamiętać o starannym umyciu krewetek ponieważ ich surowe mięso jest pożywką dla bakterii.

Krewetki należy obrać i oczyścić, zaczynając od obcięcia lub wyrwania główki uważając by jej nie zgnieść. Osobom nie wprawionym polecam jednak obcinanie nożykiem. Następnie oberwać odnóża i kawałki pancerzyka, podważając je delikatnie. Łapiąc za dolny fragment pancerzyka osunąć ogonek.

Następnie krewetki wypatroszyć, nacinając grzbiet usunąć delikatnie czarną żyłkę czyli jelita.

Oczyszczone krewetki opłukać raz jeszcze w ziemnej wodzie.

W przypadku mrożonych i oczyszczonych krewetek wystarczy je tylko rozmrozić i osuszyć. Osobiście zdecydowanie wolę świeże krewetki i odkąd ich spróbowałam nie kupuję już mrożonych.

Warto zostawić pancerzyki, głowy i ogonki z których polecam przygotować masło krewetkowe.

Na patelnię wrzucić umyty i wysuszony szpinak, dodać soli i pieprzu i dusić aż zmiękną liście.

Przygotowane krewetki dorzucić na patelnię i smażyć przez kilka minut aż krewetki się zaróżowią – ok. 2 minut. Krewetek nie należy smażyć zbyt długo, bo zrobią się gumiaste i twarde.

Po chwili dodać śmietanę, mieszając by się nie zważyła. Można też zahartować ją ciepłym sosem, czyli dodać odrobinę sosu do śmietany i dopiero wtedy wlać ją na patelnię.Całość doprawić do smaku i dusić przez chwilę aż sos lekko zgęstnieje.
Po kolejnych kilku minutach potrawa jest gotowa.
  • Krewetki w sosie śmietanowym ze szpinakiem wspaniale komponują się z makaronem z cukinii lub makaronem bez węgli konjac.
  • krewetki w sosie  śmietanowym ze szpinakiem

Smacznego!

BTW całości bez dodatków: 1270 g, 2238 kcal, B 108 g, T 186 g, W 25 g. W 100 g: 176 kcal, B 9 g, T 15 g, W 2 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *