KREWETKI W POMIDORACH (keto, LCHF, peleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)

KREWETKI W POMIDORACH (keto, LCHF, peleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)
Oceń ten przepis

Dzisiaj pomysł na przepyszny i szybki obiad lub kolację, czyli krewetki w sosie pomidorowym. Przypominam, że krewetki, które mają wprawdzie chude mięso również warto spożywać będąc na LCHF ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta ketogeniczna to zróżnicowane menu, w którym obok jajek i tłustych mięs znajdują się także wywary, podroby, dziczyzna, ryby i owoce morza np. skorupiaki. Te ostatnie warto jeść ponieważ zawierają witaminy z grupy B – kobalaminę (wit B12), odpowiedzialną za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit B3), która reguluje pracę układu nerwowego i metabolizm. Znajdziemy w nich również jod, wapń, selen, fluor oraz – w mniejszych ilościach – żelazo, magnez i cynk.

Składniki na 3-4 porcje:

 

Używając świeżych krewetek należy je umyć, oddzielić głowy, obrać pancerze pozostawiając ogonki i usunąć jelita.

Polecam wywar ze skorupiaków czyli głów i pancerzy poprzez obgotowanie ich w niewielkiej ilości wody na małym ogniu. wywar należy przecedzić przez sitko pozostawiając sam płyn, który warto dodać do potrawy.

Jeśli użyjecie mrożonych i obranych krewetek to należy rozmrozić je w letniej wodzie i osuszyć.

Masło rozpuścić na patelni.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę a następnie smażyć na średnim ogniu do zeszklenia.

Dodać pomidory, doprawić solą, pieprzem, chilli i ziołami a następnie smażyć przez ok 5 minut.

Dołożyć krewetki i dusić je ok 5 minut. W trakcie odwrócić delikatnie na drugą stronę

Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Opcjonalnie dla osób, które mogą spożywać laktozę polecam posypać pokruszonym serem feta.

Smacznego!

BTW całości bez sera i pietruszki: 1100 g, 1700 kcal, B 107 g, T 129 g, W 25 g. W 100 g: 155 kcal, B 10 g, T 12 g, W 2 g.

Jeden Komentarz

Ula

Ja kolekcjonuje skorupki w zamrażalniku, a pozniej w zależności, albo klarowane masło krewetkowe poprzez dłuższe gotowanie skorup w maśle, albo opiekam na rumiano i używam do wywaru do zupy rybnej. Ps fajna strona 🙂 dzis odkrycie jutro kopytka.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *