KREM BROKUŁOWY Z CHIPSAMI BEKONOWYMI I MIGDAŁAMI (LCHF, keto, optymalny, paleo, niskowęglowodanowy, bez glutenu i laktozy)

Często pytacie czy na LCHF można jeść zupy? Oczywiście, że można o ile mają odpowiednie proporcje BTW 😉 Idealnie sprawdzają się zatem zupy na bazie rosołu. Używając tłustego wywaru mięsnego oraz warzyw niskowęglowodanowych, stworzycie idealną keto zupę 😉 Dzisiaj polecam aksamitny krem brokułowy z chrupiącymi chipsami bekonowymi i prażonymi migdałami 🙂 Jak zawsze szybko, prosto i przepysznie!!! 😉

13466038_1011804148872920_4805005448747854905_n (2)

Składniki:    

  • 450-500 g (świeżych lub mrożonych)
  • ½ – 1 litr rosołu (polecam rosół z gęsi)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 200 g boczku w cienkich plastrach
  • 30 g płatków migdałowych
  • tłuszcz do smażenia
  • opcjonalnie 100 ml śmietany 30% (dieta optymalna, LCHF, ketogeniczna)

Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Obrany czosnek wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Całość podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.

Brokuły podzielić na różyczki, dodać do gotowej cebuli i czosnku a następnie zalać rosołem.

Gotować ok 15-20 minut do momentu aż brokuły zmiękną.

Gotową zupę zmiksować a następnie doprawić solą, pieprzem i ewentualnie innymi przyprawami.

Opcjonalnie można dodać śmietanę (dozwolona na DO, ketogenicznej i LCHF ponieważ paleo wyklucza nabiał).

Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni.

Boczek pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni. Tłuszcz dodać do zupy i wymieszać a chipsy osuszyć na ręczniku papierowym.

Zupę podawać z chipsami bekonowymi i płatkami migdałów. Opcjonalnie dla osób jedzących nabiał można dodać wspomnianą śmietan, tarty ser mozzarella, żółty lub pleśniowy.

Smacznego! 🙂

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *