KOTLECIKI CUKINIOWO-INDYCZE (bez glutenu, LCHF, niskowęglowodanowe)

Placuszki cukiniowe z dodatkiem mięsa i sera to doskonałe danie niskowęglowodanowe (cukinia ma tylko 4g W/100g). Szybko się je przygotowuje, a do tego wspaniale smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Podaję je z innymi warzywami i sosami, dostarczając dodatkowy tłuszcz 😉 Idealne również jako przekąska na stole podczas wizyty gości 😉

20160117_143400 (2)

Składniki:

  • 2 filety z indyka – ok. 400 g
  • 2 małe cukinie
  • 1 czerwona cebula starta drobno na tarce
  • 120-150 g startego na dużych oczkach sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki wyciśniętego czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, chilli – do smaku
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • tłuszcz do smażenia

Cukinie dokładnie umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać solą i odstawić na chwilę na sitku, żeby puściła sok. Następnie dokładnie ją odcisnąć.

Mięso pokroić w drobną kostkę lub zmielić.

Do cukinii dodać mięso, roztrzepane jajko, ser żółty, startą cebulę, wyciśnięty czosnek i koperek.

Doprawić do smaku wedle uznania pieprzem, solą, papryką, chilli itp.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażyć z obud stron małe placki do uzyskania złotego koloru.

Podawać gorące z warzywami (z dodatkiem tłuszczu: masła/oliwy) lub na zimno np. jako przekąska z ulubionym dipem na bazie tłustej śmietany (np. czosnkowy, curry) 😉

Smacznego! 🙂

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *