KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu)

Przepis na aromatyczne i soczyste klopsiki w sosie pieczarkowym. W sezonie letnio-jesiennym można do niego wykorzystać też inne grzyby. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane obficie natką pietruszki.

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 80 g cebuli
  • 40 g smalcu
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • sól himalajska i pieprz do smaku
  • 5 g majeranku otartego
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 ml zimnej wody

Składniki na sos:

  • 500 g pieczarek
  • 80 g cebuli
  • 40 g tłuszczu do smażenia (masła klarowanego, smalcu, oleju kokosowego)
  • sól i pieprz
  • 5 g tymianku suszonego
  • sok z połowy cytryny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 30 g natki pietruszki

Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i zmielić.

Cebulę pokroić drobno w kostkę i posolić.

Do mięsa dodać jajko, przyprawy, wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę.

Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką ok 5-10 minut.

Odstawić na 30 minut.

Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.

Grzyby skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Do przygotowania sosu cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.

W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklij na nim cebulę. Gdy uzyska złoty kolor dodać pieczarki i osolić.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć klopsiki uformowane w małe, lekko spłaszczone kuleczki.

Smażyć przez kilka minut z każdej strony, aż będą złociste ale pilnując by nie przypalić.

Gdy pieczarki odparują, dolać śmietanki i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Sos dusić ok 5 minut, a następnie dołożyć podsmażone klopsiki wraz z tłuszczem z patelni.

Całość gotować pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok 20 minut.

Gotowy sos odkryć aby odparował i lekko zgęstniał.

Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane natką pietruszki.

Smacznego!

BTW całości: 1648 g, 2406 kcal, B 122 g, T 194 g, W 43 g. W 100g: 146 kcal, B 8g, T 12 g, W 3g.

7 komentarzy

Ewa.83

dobra kobieto
podaj przepis na sos gulaszowy i na inne i napisz czym je zageszczasz i co robisz ze sos gulaszowy wychodzi ciemny. czym moge zastapic ziemniaki do obiadu bo bardzo mi ich brakuje . przepraszam za bledy ale nie mam polskiej klawiatury

Odpowiedz
Ola

Nie używam ani ziemniaków, ani makaronów, ani ryżu czy kaszy. Gulasz często robię do placków różnego rodzaju: z cukinii, brokuła, kalafiora. Przepisy znajdziesz na blogu.
co do samych gulaszy to nie zagęszczam ich niczym. To czysty wywar mięsny, na ogół z cebulą a czasem marchewką i pietruszką jak np z dziczyzny.

Odpowiedz
Ola

Żona powinna cieszyć się, że ma w domu taki skarb w postaci męża kucharza 🙂 Cieszę się, że smakowało i polecam się na przyszłość 🙂 Pozdrawiam Was serdecznie 🙂

Odpowiedz
Asia

Pani Olu od dzisiaj zaczynam dietę powie mi Pani prosze każdy przepis jest na jeden posiłek? ile posilkow wedlug Pani w ciagu dnia powinno być?

Odpowiedz
Ola

Jeden przepis to 1 potrawa ale rzadko kiedy 1 posiłek dla 1 osoby 😉 Wszystko zależy jakie masz zapotrzebowanie ale nawet rosły facet nie zje jako jeden posiłek garnka rosołu czy pasztetu z podanych proporcji 😉 Co do posiłków to wszystko zależy od stylu życia, zdrowia, celu, stopnia adaptacji, wygody itp. itd.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *