KLOPSIKI W SOSIE PIECZARKOWYM (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu)

Przepis na aromatyczne i soczyste klopsiki w sosie pieczarkowym. W sezonie letnio-jesiennym można do niego wykorzystać też inne grzyby. Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane obficie natką pietruszki.

Składniki na klopsiki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 jajko
  • 80 g cebuli
  • 40 g smalcu
  • szczypta słodkiej i ostrej papryki
  • sól himalajska i pieprz do smaku
  • 5 g majeranku otartego
  • 3 ząbki czosnku
  • 75 ml zimnej wody

Składniki na sos:

  • 500 g pieczarek
  • 80 g cebuli
  • 40 g tłuszczu do smażenia (masła klarowanego, smalcu, oleju kokosowego)
  • sól i pieprz
  • 5 g tymianku suszonego
  • sok z połowy cytryny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 30 g natki pietruszki

Mięso wyjąć z lodówki, umyć, osuszyć i zmielić.

Cebulę pokroić drobno w kostkę i posolić.

Do mięsa dodać jajko, przyprawy, wyciśnięty czosnek, cebulę oraz wodę.

Całość dokładnie wymieszać wyrabiając ręką ok 5-10 minut.

Odstawić na 30 minut.

Pieczarki dokładnie umyć, obrać ze skórki, a następnie pokroić w kostkę.

Grzyby skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Do przygotowania sosu cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.

W garnku rozgrzać masło klarowane i zeszklij na nim cebulę. Gdy uzyska złoty kolor dodać pieczarki i osolić.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć klopsiki uformowane w małe, lekko spłaszczone kuleczki.

Smażyć przez kilka minut z każdej strony, aż będą złociste ale pilnując by nie przypalić.

Gdy pieczarki odparują, dolać śmietanki i doprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Sos dusić ok 5 minut, a następnie dołożyć podsmażone klopsiki wraz z tłuszczem z patelni.

Całość gotować pod przykryciem na malutkim ogniu przez ok 20 minut.

Gotowy sos odkryć aby odparował i lekko zgęstniał.

Klopsiki znakomicie komponują się z keto kopytkami posypane natką pietruszki.

Smacznego!

BTW całości: 1648 g, 2406 kcal, B 122 g, T 194 g, W 43 g. W 100g: 146 kcal, B 8g, T 12 g, W 3g.

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *