KIEŁKI Z SEREM CAMEMBERT

Udostępnij ten przepis
  • 8
  •  
  • 1
  •  
  •  
    9
    Udostępnienia
KIEŁKI Z SEREM CAMEMBERT
Oceń ten przepis

Jedno z ulubionych śniadań w naszym domu – kiełki na patelnię z serem camembert! Niezwykle proste, szybkie i sycące śniadanie LCHF, ale… niekoniecznie dla osób na redukcji, które powinny spożywać poniżej 20g węglowodanów dziennie.

Świeże kiełki są bogate w wartościowe białka, kwasy tłuszczowe omega-3, magnez oraz potas, obfitują również w błonnik. Regularne ich spożywanie wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin (w szczególności witaminy C) i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo. Ponadto kiełki są lekkostrawne i dobrze przyswajane przez ludzki organizm, posiadają dużą wartość odżywczą. Należy jednak uważać na węglowodany ponieważ w 100 g kiełków na patelnię znajdują się 24 g węglowodanów. Jest to mieszanka kiełków soczewicy, fasolki mung i ciecierzycy stąd taka ilość węglowodanów 😉

20151129_091435 (2)Składniki:

  • 1/2 paczki kiełków na patelnię Stir Fry – kiełki fasoli Mung, cieciorki, soczewicy zielonej i brązowej (ok 75 g)
  • przyprawy: pieprz, sól morska, opcjonalnie czosnek
  • tłuszcz do smażenia (masło – ŻO, masło klarowane lub olej kokosowy)
  • ser camembert
  • pomidory
  • papryka

Na patelni rozgrzać tłuszcz (masło – ŻO/masło klarowane/olej kokosowy).

Wrzucić kiełki i smażyć przez ok 1 minutę. Ciągle mieszając, dodać pokrojony w kostkę ser camembert i smażyć przez ok 3-4 minuty aż ser się przysmaży a kiełki przestaną być surowe.

Doprawić do smaku pieprzem i solą morską. Można również dodać wyciśnięty czosnek i paprykę pokrojoną w drobną kostkę.

Podawać z ulubionymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *