KETO PRALINKI KOKOSOWO-MIGDAŁOWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru)

Tym razem na deser przygotowałam przepyszne pralinki, inspirowane przepisem od mojej keto koleżanki Sabiny Sz. 🙂 Wersji smakowych jest całe mnóstwo i ogranicza nas jak zwykle tylko nasza wyobraźnia oraz makro 😉 Dzisiaj przepis na nasze ulubione, czyli kokosowo-migdałowe. Kolejne wariacje smakowe niebawem na blogu 😉

Składniki na ok 18 pralinek:

240 g serka mascarpone (patrz na skład!)

50 g śmietanki kokosowej

20 g mąki kokosowej

wanilia w proszku lub aromat waniliowy

10 g chipsów kokosowych

10 g płatków migdałowych

 

Składniki na polewę czekoladową:

45 g czekolady gorzkiej 81%

30 g oleju kokosowego

5 g kakao

opcjonalnie 3 g agaru lub żelatyny

 

Serek mascarpone dokładnie wymieszać ze śmietanka kokosową lub stałą częścią mleczka kokosowego.

Dodać mąkę kokosową, wanilię lub aromat oraz migdały i rozdrobnione chipsy kokosowe lub wiórki.

Z masy formować rękoma małe kuleczki.

Pralinki umieścić w pojemniku i schłodzić w lodówce lub zamrażarce aż stwardnieją.

W tym czasie przygotować polewę czekoladową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (miseczka umieszczona nad garnkiem z gotującą się wodą).

Dodać rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz opcjonalnie agar lub żelatynę aby szybciej gęstniała.

Schłodzone pralinki obtaczać w lekko przestudzonej polewie. można obtoczyć je dodatkowo w wiórkach lub płatkach migdałowych dla lepszego efektu wizualnego 😉

Pralinki ułożyć w pojemniku i ponownie umieścić w lodówce lub zamrażarce.

Gotowe pralinki można przełożyć do papilotek na czekoladki by jeszcze ładniej się prezentowały 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: waga 413 g, 1803 kcal, B 24 g T 177 g W 24 g. W 100g: 437 kcal, B 6 g, T 43 g, W 6 g.

 

6 komentarzy

Ola

Można, ale być może trzeba będzie dodać nieco więcej mąki kokosowej by uzyskać odpowiednią konsystencję.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *