Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO PIZZA (LCHF, ketogeniczna, bez mąki, bez glutenu)

KETO PIZZA (LCHF, ketogeniczna, bez mąki, bez glutenu)
4 (80%) 2 votes

Dzisiaj jedno z ulubionych dań LCHF mojej rodzinki i znajomych 🙂 Niskowęglowodanowa, wysokotłuszczowa z idealnymi proporcjami BTW a przy tym banalnie prosta do wykonania 😉 My uwielbiamy taką tylko z salami i boczkiem, ale możecie skomponować swoją ulubioną dodając małą ilość niskowęglowoadanowych warzyw przy zachowaniu odpowiednich proporcji 😉

12814426_943096382410364_9145136223996289891_n (2)

Składniki na ciasto:

  • 230 g tartego sera mozzarella
  • 80 g mąki migdałowej
  • 1 łyżka łupin babki jajowatej
  • 3 łyżki tłustego serka śmietankowego (np. Philadelphia, Łaciaty, Twój Smak)
  • 1 duże jajko
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • bazylia

Dodatki:

  • 100 g startego sera mozzarella
  • 100 ml przecieru pomidorowego 100% (np. Podravka)
  • 50 g salami
  • 50 g boczku wędzonego
  • zioła prowansalskie
  • opcjonalnie warzywa niskowęglowodanowe

Piekarnik rozgrzać do 180°C.

Odważyć 230 g sera mozzarella i umieścić na chwilę w odpowiednim naczyniu w rozgrzanym piekarniku lub kuchence mikrofalowej, mieszając co jakiś czas do momentu aż ser rozpuści się. Pilnować by ser nie zrobił się brązowy.

Gdy ser stanie się miękki i elastyczny, dodać 3 łyżki serka i 1 jajko. Całość szybko wymieszać dokładnie dopóki ser jest miękki i składniki łatwo łączą się.

Dodać 80 g mąki migdałowej,1 łyżkę łupin babki jajowatej, sól, pieprz i przyprawy. Całość dobrze wyrobić rękami, tworząc kulę jak przy zwykłym cieście na pizzę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zwilżyć tłuszczem.

Następnie uformuj cienki, okrągły placek ciasta.

Ciasto piec przez 10 minut z jednej strony w temperaturze 180°C. Następnie pizzę przełożyć na drugą stronę. Polecam patent z przykryciem ciasta drugim papierem i odwróceniem go do góry nogami. Wstawić do piekarnika na kolejne 3-5 minut.

12813903_943096629077006_1106206192518157569_n (2)

Na gotowym spodzie ułożyć dodatki. U mnie jest to sos pomidorowy (przecier pomidorowy + bazylia + sól + pieprz), ser mozzarella, salami i boczek. Całość oprószam ziołami prowansalskimi.

Gotową pizzę piec przez kolejne 3-5 minut do momentu roztopienia się sera.

Ostudzoną lekko pizzę pokroić i zjeść na zdrowie 😉

SMACZNEGO! 🙂

Całość: 1800 kcal, 105 g białka, 184 g tłuszczu, 19 g węglowodanów. Dzieląc na 8 kawałków wychodzi na 1 szt. B 13g, T 23g, W 2,4g. Proporcje liczone z podanymi w przepisie dodatkami. Prawdziwa bomba tłuszczowa! 😉

 

33 komentarze

Ola

Łupiny babki jajowatej mają zupełnie inna konsystencję oraz zawartość węglowodanów oraz inaczej zachowują się po połączeniu z innymi składnikami, dlatego polecam zachować oryginalny skład aby uzyskać odpowiedni efekt 😉

Odpowiedz
jocker

Pizza pyszna. Odgrzewana nie jest już tak dobra, więc zastanawiam się czy mogę połowę ciasta schować do lodówki i upiec na następny dzień? 🙂

Odpowiedz
Ola

Nigdy nie próbowałam bo zawsze robię z pełnej porcji a nawet i dwóch a później odgrzewamy i wręcz lubimy taką odgrzaną 😉 Nie jestem pewna czy konsystencja po schłodzeniu będzie odpowiednia aby rozłożyć ciasto na blaszce ponieważ może być za twarde po ponownym schłodzeniu sera mozzarella.

Odpowiedz
Agata

czym mogę zastąpić mąkę migdałową, zarówno w tym jak i w przepisie na tosty. pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Ola

Jest mnóstwo przepisów na ciasto na bazie sera mozzarella, żółtego czy śmietankowego, mąki kokosowej i migdałowej. Osobiście nie przepadam za kokosowym posmakiem w pizzy więc opracowałam swoje proporcje bez tej mąki aby ciasto wyszło takie jak lubię najbardziej.

Odpowiedz
daga

Marzy mi się przepis na pizzę bez nabiału. Przepis na keto bułki zmodyfikowałaś (są pyszne 🙂 ) może i z pizzą by się udało?

Odpowiedz
Orzech

Czego mógłbym użyć zamiast mąki migdałowej? Mam uczulenie na orzechy a migdałowa idealnie zastępuje pszenna 🙁

Odpowiedz
Ola

Łupiny są tu ważnym składnikiem. Co do zamiany mąki migdałowej na kokosową to nigdy nie próbowałam ale obawiam się że będzie przebijać kokosowy smak i aromat ale jeśli Ci to nie przeszkadza to śmiało 😉

Odpowiedz
Magda

Pizza pychotka. Nie wiem co zrobiłam źle and wyszło troche rzadkie wiec dostałam troche wiecej maki. Nie wiem dlaczego takie wyszło, ale efekt końcowy pychota 😉 dziekuje

Odpowiedz
Ola

Wszystko zależy od proporcji poszczególnych składników i ich składu bp chociażby takie jajko jajku nie jest równe i wystarczy, że będzie większe i już trzeba dosypać mąki by uzyskać odpowiednią konsystencję 😉 Najważniejsze, że pizza udana i że smakował 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
B.

Czy chodzi tu o normalną mozarellę, taką z zalewy, ktorą należy zetrzeć ? czy o gotową tartą? , Konsystencja tej gotowej jest trochę inna, jakby twardsza.

Odpowiedz
Ola

Chodzi o ser żółty twardy mozzarella a nie taka z zalewy. Można ją kupić w kostce i zetrzeć samemu lub kupić gotową tartą.

Odpowiedz
Monika

Olu, przepyszna pizza !!! Mąka kokosowa raz że daje posmak, dwa sprawia, że ciasto jest bardzo suche, a to jest świetne, smaczne, lekko chrupiące mniam 🙂 Dziękuję za kolejny dobry przepis na smaczne danie 🙂

Odpowiedz
Bartek

Ten przepis jest przewspaniały, przepyszny. Uwielbiam tę pizzę i smakuje mi chyba bardziej od „tradycyjnej”. Super smakuje także na zimno na następny dzień.

Odpowiedz
Ola

To zależy jak reagujesz na nabiał. Osobiście darowałabym sobie w okresie adaptacji a jeśli sięgniesz to obserwuj reakcję organizmu.

Odpowiedz
Ola

Jakiś czas temu za namową rodziny i znajomych postanowiłam podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem w drodze do wymarzonej sylwetki ale przede wszystkim zdrowia.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .