KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

KETO PIERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)
4.5 (90%) 2 votes

Keto piernik w szklance powstał przez przypadek kiedy to zostały mi 2 lekko zeschnięte babeczki korzenne, które w tym przepisie po lekkiej przeróbce pokruszone stanowią bazę. Jeśli jednak nie chcecie ich piec to możecie też zrobić go w leniwej wersji, czyli część kremu połączyć z przyprawami a do tego orzechy, kakao, czekolada, powidła śliwkowe bez cukru itp. Keto piernik w szklance warto zrobić minimum 2-3 godzony przed jedzeniem by przegryzły się smaki, ale jak ktoś chce zjeść go na szybko to też smakuje wyśmienicie.

Keto piernik w szklance

Składniki – keto piernik w szklance (4-6 porcji)

Składniki na pierniki:

Przygotować małą foremkę silikonową lub foremki na muffinki czy babeczki.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować lub dokładnie wymieszać.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię, przyprawy oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce soku z pomarańczy lub zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania płyn i należy je dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Na dnie i bokach foremki wyłożyć ciasto pozostawiając wgłębienie, w którym umieścić łyżeczkę powideł. Następnie przykryć porcją ciasta tak aby się skleiło i zamknąć babeczkę.

Piec przez ok 15-20 minut w temperaturze 190° C pilnując by nie spiekły się za bardzo.

Gotowe pierniki ostudzić.

 

Składniki na krem:

 

Dodatki:

Orzechy pokruszyć na mniejsze kawałki.

W wersji bez laktozy śmietankę kokosową z dodatkiem wanilii ubić mikserem na puszystą pianę.

Jeśli nie unikacie nabiału można użyć mascarpone, śmietanki 36% i wanilii.

W obu wersjach można dodać opcjonalnie słodzik,choć uważam, że nie ma takiej potrzeby dzięki słodkości pierniczków, śmietanki lub mascarpone.

Deser wykładać do szklanki warstwowo. U mnie naprzemiennie wylądowały pokruszone pierniczki, krem, znowu pierniczki, orzechu i na wierzchu śmietanka.

Jeśli lubicie bardziej intensywny smak piernika to polecam krem podzielić na 2 części i do jednej dodać przyprawy piernikowej  z przepisu na piernik: cynamon, goździki, anyż, kardamon, imbir.

Keto piernik w szklance świetnie komponuje się z powidłami śliwkowymi, które także mogą stanowić jedną z warstw. Warto też dodać ozdoby lub wiórki z gorzkiej czekolady. Ogranicza Was tylko wyobraźnia i makro.

W wersji dla leniwych lub osób bez piekarnika sprawdzi się wersja bez pierniczków, czyli sam krem z przyprawami piernikowymi, powidła, orzechy, czekolada itp.

Tak przygotowany deser można schłodzić w lodówce lub zjeść bezpośrednio po przygotowaniu.

BTW całości w wersji bez laktozy na bazie śmietanki kokosowej z dodatkami orzechów włoskich, bez słodzików i powideł: 439 g, 1332 kcal, B 29 g, T 120 g, W 25 g. W 100 g: 303 kcal, B 7 g, T 27 g, W 6 g.

BTW całości w wersji z nabiałem na bazie śmietanki i mascarpone, z dodatkami orzechów włoskich, bez słodzików i powideł: 439 g, 1596 kcal, B 32 g, T 149 g, W 23 g. W 100 g: 364 kcal, B 7 g, T 34 g, W 5 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *