Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

KETO PIERNIK ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, mąki, cukru i laktozy)

Nie wyobrażam sobie świąt bez pierników. Dotychczas pokazywałam już przepis na małe ciasteczka pierniczki a tym razem pora na ciasto piernik 😉  Niezwykle aromatyczny, korzenny, wypełniony bakaliami jak tradycyjny piernik a jednak nadal zgodny z LCHF 😉

15193641_1139408179445849_2533245327543019480_n-2

Składniki:

150 g mąki migdałowej lub zmielonych drobno migdałów

5 dużych jajek

10 g rozpuszczonego tłuszczu  (oleju kokosowego – keto, LCHF, paleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto)

3 łyżki kakao naturalnego bez cukru

2 łyżeczki cynamonu

1 płaska łyżeczka imbiru mielonego

1 płaska łyżeczka kardamonu

szczypta mielonych goździków

szczypta mielonego anyżu

szczypta gałki muszkatołowej

10 g posiekanych migdałów

10 g posiekanych orzechów włoskich

10 g posiekanych oraz namoczonych wcześniej rodzynek

opcjonalnie słodzik (stewia, erytrytol – keto, LCHF) lub cukier, ksylitol do smaku

Rozdzielić 4 jajka w osobnych miskach na białka i żółtka.

Migdały drobno zmielić lub użyć gotowej mąki migdałowej.

Żółtka ubić na puszystą masę. Opcjonalnie dodać słodzik lub cukier oraz rozpuszczony chłodny olej kokosowy.

Do żółtek dodać 1 całe jajko, posiekane bakalie, kakao i przyprawy. Całość dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę a następnie wymieszać z ciastem.

Formę keksówkę (ok 28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej.

Masę wylać do przygotowanej foremki i piec przez ok 34 minut w temperaturze 180° C.

Pozostawić do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.

Gotowe ciasto można także przekroić i przesmarować dżemem bez cukru lub kremem na bazie mascarpone lub śmietanki koksowej.

Smacznego! 🙂

BTW całości samego ciasta bez cukru, dżemu oraz kremu: 535 g, 1853 kcal, B 81g, W 34 g, T 141 g. W 100 g: 348 kcal, B 15g, W 6g T 26g.

 

 

 

34 komentarze

Ola

Oczywiście sprawdzając dobrze skład i wliczając do makro. Takie przyprawy często zawierają cukier i gluten co dla osób na niektórych dietach jest wykluczone.

Odpowiedz
PatKa

Pani Olu upiekłam ten piernik i jest genialny! Zamieniłam jedynie olej na masło oraz dodałam 40 g miodu. Myślę, że ok 30 g byłoby też ok. Wychodzi wtedy w 100 g około 14W. Tak w zasadzie zjadając 50g w zupełności wystarczy 🙂

Odpowiedz
Ola

Oczywiście dla osób które mogą pozwolić sobie na nieco wyższe węgle i nie unikają cukru to dobry pomysł

Odpowiedz
Agnieszka

Upiekłam, ale użyłam gotowej mieszkanki przypraw do piernika plus dodatkowo cynamon oraz 6 łyżek ksylitolu. Pewnie smak byłby bardziej wyrazisty gdybym użyła poszczególnych przypraw. Dla mnie piernik rewelacja! Tylko nie wiem jak przekonać część mojej rodziny, że można zjeść ciasto, w którym nie ma cukru i białej mąki.

Odpowiedz
Ewa

Z jajkiem to wszystko wyjdzie 🙁
Mam zamiennik jajka z bezglutenu – jak go zamienić w tym przepisie? Da się ? 😉

Odpowiedz
Anka

Olu ale co z wysoką temp? To moj jedyny problem przy wypiekach paleo itp uzywamy orzechow i mielimy je na mąkę…a potem pieczemy w 180C. Czy dobry tłuszcz nie zamieni dię w trans???

Odpowiedz
Ola

Faktycznie orzechy czy migdały nie powinny być poddawane obróbce cieplnej. Osobiście rzadko jadam i mam nadzieję że raz na jakiś czas takie minimalne ilości mi nie zaszkodzą.

Odpowiedz
Ola

Mąką kokosowa i migdałowa maja inne właściwości i konsystencję, inaczej chłoną płyny itd. Wszelkie modyfikacje w przepisie wymagają zmiany proporcji i są obarczone ryzykiem niepowodzenia, ale byc może odkryjesz nowy przepis 😉

Odpowiedz
Lena

Mam pytanie 10g orzechów itd Przecież to 1dkg to jest prawie nic????Ile to wejdzie dwie rodzynki trzy??Jak smakuje taki piernik bez niczego:-)

Odpowiedz
Natalia

A ja nie wiedziałam, kiedy dodać mąkę- dodałam razem z przyprawami i ciężko mi było wymieszać z białkami. W efekcie całość płaska i średnio smaczna. Aczkolwiek mąż zjadł całą keksowke i nie narzekał.:)

Odpowiedz
Wkarola

U mnie dokładnie to samo , ciasto za gęste i nie można było delikatnie wymieszać z białkami przez co wszystko opadło

Odpowiedz
Ola

Wszystko niestety zależy o użytej mąki bo one różnie chłoną płyny i trzeba często robić na oko dodając płynów lub tłuszczu by była odpowiednia konsystencja.

Odpowiedz
sylwia

Chyba z rok się bujałam z tym przepisem w swoich zakładkach, bo wydawało mi się, że to kolejny biszkopt o nazwie piernika. No ale w końcu zrobiłam. Do środka dałam garść siekanych orzechów i rodzynek, bez ważenia, mieszankę do pierników dałam gotową. Efekt? Pełne zaskoczenie, wygląd i konsystencja piernika, a przede wszystkim smak piernika czego się kompletnie nie spodziewałam. Dodaję do ulubionych.

Odpowiedz
Kasia

To już kolejne ciasto które piekłam wg Twojego przepisu (wcześniej szarlotka, takie zwykłe z truskawkami i z awokado). Ten piernik jest super! Tamte pozostałe zresztą też 🙂 To była próba generalna przed świętami i wyszła! Pozdrawiam

Odpowiedz
Aleksandra

Mój też wyszedł cienki i barzo twardy. W przepisie nie jest podane kiedy dodaje się mąkę więc dodałam razem z kakao i przyprawami. Czy on powinien być taki suchy?

Odpowiedz
Ola

Ten nie jest tak wilgotny jak piernik z powidłami i kremem kokosowym, ale suchy też mi nigdy nie wychodził. To kwestia mąki, która różnie chłonie płyny i tłuszcz.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .