KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUST膭 I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez m膮ki i glutenu)

Kolejne danie nie tylko na wigilijn膮 wieczerz臋 馃檪 Dla tych, kt贸rzy nie lubi膮 lepi膰 pierog贸w b膮d藕 jak ja unikaj膮 obr贸bki termicznej orzech贸w wi臋c rezygnuj膮 z keto-pierog贸w na bazie m膮ki migda艂owej. S膮 to paszteciki z ciasta, kt贸re wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupi膮ce, przepyszne a do tego niezwykle 艂atwe i szybkie w przygotowaniu. 艢wietnie smakuj膮 z fili偶ank膮 czerwonego barszczu, ale i solo nawet na zimno np. z ro偶nego rodzaju sosami jako przystawki. Polecam tak偶e z innymi farszami np. z mi臋snym, mi臋sno-warzywnym lub rybnym.

Sk艂adniki na farsz z kapusty i grzyb贸w:

Grzyby namoczy膰 w wodzie przez minimum 4 godziny. Nast臋pnie gotowa膰 na malutkim ogniu pod przekryciem przez ok 30 minut w wodzie, w kt贸rej si臋 moczy艂y, a偶 zmi臋kn膮. Nast臋pnie odcedzi膰 i zachowa膰 wywar.

Wywar, w kt贸rym moczy艂y si臋 grzyby, uzupe艂ni膰 wod膮, doda膰 li艣cie laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapust臋 dok艂adnie wyp艂uka膰 w zimnej wodzie i gotowa膰 w wywarze z grzyb贸w z przyprawami do mi臋kko艣ci oko艂o 45 minut.

Cebul臋 zeszkli膰 na t艂uszczu. Ods膮czone grzyby zmieli膰 lub zblendowa膰. Doda膰 odci艣ni臋t膮 z wody, ugotowan膮 kapust臋 oraz cebulk臋 z mas艂em. Wyj膮膰 li艣cie laurowe i ziarenka pierzu i ziela angielskiego. Ca艂o艣膰 obficie przyprawi膰 pieprzem oraz ewentualnie sol膮 i dok艂adnie wymiesza膰 ca艂y czas podgrzewaj膮c przez ok 20-30 minut.

Sk艂adniki na ciasto:

  • 220 g startego 偶贸艂tego/twardego sera mozzarella
  • 40 g serka 艣mietankowego
  • 2 jajka
  • 45 g m膮ki kokosowej
  • opcjonalnie przyprawy jak czosnek, majeranek, pieprz itp.

Ser mozzarella zetrze膰 na tarce o grubych oczkach a nast臋pnie rozpu艣ci膰 w gor膮cej k膮pieli (miska wstawiona w garnek z gor膮c膮 wod膮) lub w mikrofal贸wce przez ok 1,5 min.

Do rozpuszczonej mozzarelli doda膰 serek 艣mietankowy i jajka a nast臋pnie dok艂adnie wymiesza膰.

Do masy dodaj m膮k臋 kokosow膮 oraz opcjonalnie przyprawy i wyr贸b ciasto r臋k膮 do po艂膮czenia wszystkich sk艂adnik贸w.

Blach臋 wy艂贸偶 papierem do pieczenia. Po艂ow臋 gotowego ciasta rozwa艂kuj przez drugi arkusz papieru. Je艣li paszteciki maj膮 by膰 wi臋ksze w formie strucli to nale偶y rozwa艂kowa膰 ca艂e ciasto.

Na cie艣cie roz艂o偶y膰 farsz a nast臋pnie u偶ywaj膮c papieru zwin膮膰 w strucl臋 lub rulonik je艣li maj膮 powsta膰 ma艂e paszteciki.

Blach臋 wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 210 C i piec przez 10-12 minut obserwuj膮c by nie przypali艂y si臋 za bardzo ale by艂y z艂ociste.

Po upieczeniu wyj膮膰 ciasto i lekko przestudzi膰 a nast臋pnie pokroi膰 na kawa艂ki tworz膮c paszteciki. Podawa膰 na ciep艂o np z barszczem czerwonym lub na zimno jako przystawka z sosami.

Smacznego! 馃檪

BTW ca艂o艣ci: 765 g, 1420 kcal, B 87 g, T 101 g, W 21 g. W 100g: 186 kcal, B 11 g, T 13 g, W 3 g.

 

10 komentarzy

kkk

wygl膮da super, mam tylko pytanie na ile takich krokiet贸w wystarcza przepis? i czy to porcja dla 1,2 a mo偶e wi臋cej os贸b?

Odpowiedz
Gosia

Szkoda, 偶e nie jest doprecyzowane od razu w przepisie jakich ser贸w u偶y膰 „kulka” czy „kostka” ser bia艂y, 偶贸艂ty…rodzaj贸w ser贸w jest du偶o..? Kto艣 mo偶e kupi膰 kulk臋 i wtedy paszteciki nie wyjd膮…

Odpowiedz
Mysza

Niestety ciasto z powyzszych proporcji wychodzi za mokre, a jak dolozyc maki to sie kruszy. Nie sposob rozwalkowac, nie mowiac juz o zawinieciu.

Odpowiedz
Ola

Z doniesie艅 innych os贸b, kt贸re pr贸bowa艂y tego przepisu wynika, 偶e potrzeba odrobiny cierpliwo艣ci i optymizmu a na pewno wyjd膮 馃槈

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *