KETO PASZTECIKI A’LA FRANCUSKIE Z KAPUST膭 I GRZYBAMI (keto, LCHF, bez m膮ki i glutenu)

Kolejne danie nie tylko na wigilijn膮 wieczerz臋 馃檪 Dla tych, kt贸rzy nie lubi膮 lepi膰 pierog贸w b膮d藕 jak ja unikaj膮 obr贸bki termicznej orzech贸w wi臋c rezygnuj膮 z keto-pierog贸w na bazie m膮ki migda艂owej. S膮 to paszteciki z ciasta, kt贸re wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupi膮ce, przepyszne a do tego niezwykle 艂atwe i szybkie w przygotowaniu. 艢wietnie smakuj膮 z fili偶ank膮 czerwonego barszczu, ale i solo nawet na zimno np. z ro偶nego rodzaju sosami jako przystawki. Polecam tak偶e z innymi farszami np. z mi臋snym, mi臋sno-warzywnym lub rybnym.

Sk艂adniki na farsz z kapusty i grzyb贸w:

Grzyby namoczy膰 w wodzie przez minimum 4 godziny. Nast臋pnie gotowa膰 na malutkim ogniu pod przekryciem przez ok 30 minut w wodzie, w kt贸rej si臋 moczy艂y, a偶 zmi臋kn膮. Nast臋pnie odcedzi膰 i zachowa膰 wywar.

Wywar, w kt贸rym moczy艂y si臋 grzyby, uzupe艂ni膰 wod膮, doda膰 li艣cie laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Kapust臋 dok艂adnie wyp艂uka膰 w zimnej wodzie i gotowa膰 w wywarze z grzyb贸w z przyprawami do mi臋kko艣ci oko艂o 45 minut.

Cebul臋 zeszkli膰 na t艂uszczu. Ods膮czone grzyby zmieli膰 lub zblendowa膰. Doda膰 odci艣ni臋t膮 z wody, ugotowan膮 kapust臋 oraz cebulk臋 z mas艂em. Wyj膮膰 li艣cie laurowe i ziarenka pierzu i ziela angielskiego. Ca艂o艣膰 obficie przyprawi膰 pieprzem oraz ewentualnie sol膮 i dok艂adnie wymiesza膰 ca艂y czas podgrzewaj膮c przez ok 20-30 minut.

Sk艂adniki na ciasto:

  • 220 g startego 偶贸艂tego/twardego sera mozzarella
  • 40 g serka 艣mietankowego
  • 2 jajka
  • 45 g m膮ki kokosowej
  • opcjonalnie przyprawy jak czosnek, majeranek, pieprz itp.

Ser mozzarella zetrze膰 na tarce o grubych oczkach a nast臋pnie rozpu艣ci膰 w gor膮cej k膮pieli (miska wstawiona w garnek z gor膮c膮 wod膮) lub w mikrofal贸wce przez ok 1,5 min.

Do rozpuszczonej mozzarelli doda膰 serek 艣mietankowy i jajka a nast臋pnie dok艂adnie wymiesza膰.

Do masy doda膰 m膮k臋 kokosow膮 oraz opcjonalnie przyprawy i wyrobi膰 ciasto r臋k膮 do po艂膮czenia wszystkich sk艂adnik贸w.

Blach臋 wy艂o偶y膰 papierem do pieczenia. Po艂ow臋 gotowego ciasta rozwa艂kowa膰 przez drugi arkusz papieru. Je艣li paszteciki maj膮 by膰 wi臋ksze w formie strucli to nale偶y rozwa艂kowa膰 ca艂e ciasto.

Na cie艣cie roz艂o偶y膰 farsz a nast臋pnie u偶ywaj膮c papieru zwin膮膰 w strucl臋 lub rulonik je艣li maj膮 powsta膰 ma艂e paszteciki.

Blach臋 wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do 210 C i piec przez 10-12 minut obserwuj膮c by nie przypali艂y si臋 za bardzo ale by艂y z艂ociste.

Po upieczeniu wyj膮膰 ciasto i lekko przestudzi膰 a nast臋pnie pokroi膰 na kawa艂ki tworz膮c paszteciki. Podawa膰 na ciep艂o np z barszczem czerwonym lub na zimno jako przystawka z sosami.

Smacznego! 馃檪

BTW ca艂o艣ci: 765 g, 1420 kcal, B 87 g, T 101 g, W 21 g. W 100g: 186 kcal, B 11 g, T 13 g, W 3 g.

 

12 komentarzy

kkk

wygl膮da super, mam tylko pytanie na ile takich krokiet贸w wystarcza przepis? i czy to porcja dla 1,2 a mo偶e wi臋cej os贸b?

Odpowiedz
Gosia

Szkoda, 偶e nie jest doprecyzowane od razu w przepisie jakich ser贸w u偶y膰 „kulka” czy „kostka” ser bia艂y, 偶贸艂ty…rodzaj贸w ser贸w jest du偶o..? Kto艣 mo偶e kupi膰 kulk臋 i wtedy paszteciki nie wyjd膮…

Odpowiedz
Mysza

Niestety ciasto z powyzszych proporcji wychodzi za mokre, a jak dolozyc maki to sie kruszy. Nie sposob rozwalkowac, nie mowiac juz o zawinieciu.

Odpowiedz
Ola

Z doniesie艅 innych os贸b, kt贸re pr贸bowa艂y tego przepisu wynika, 偶e potrzeba odrobiny cierpliwo艣ci i optymizmu a na pewno wyjd膮 馃槈

Odpowiedz
B.

Czy mo偶na czym艣 zast膮pi膰 m膮k臋 kokosow膮? Np. migda艂ow膮? Kokos niestety nie przechodzi mi przez gard艂o…

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *