KETO OPONKI LUB PĄCZKI SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru)

W zasadzie na LCHF Tłusty Czwartek trwa cały rok, ale są oczywiście pewne tradycyjne smakołyki, którymi świętuje się ten dzień 😉 Znacie już przepis na pączki bez glutenu i laktozy a tym razem dzielę się z Wami pomysłem na oponki serowe, które możecie zrobić także w formie małych pączuszków 😉 Są naprawdę przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne 🙂 Palce lizać! 🙂

Nagrałam też dla Was filmik by ułatwić uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta i pokazać jak rozgrzany powinien być tłuszcz by pączki/oponki nie paliły się i nie rozpadały, z czym niektórzy mieli problem po opublikowaniu przepisu.

Składniki:

  • 200 g sera białego/twarogu tłustego
  • 2 jajka
  • 25-30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta wanilii
  • opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek
  • 400 g smalcu do smażenia

Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite ale takie żeby można z wałkować rulonik i kształtować oponkę. Można też robić kuleczki i wydrążyć w nich dziurkę np małym kieliszkiem, jeśli robicie większe oponki. Najłatwiejsza opcja to po prostu małe pączki 😉

Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka (ok 179 stopni) by oponki nie paliły się i nie rozpadały w tłuszczu. W trakcie smażenia należy odwracać je na drugą stronę.

Gdy są złociste wyjmować i smażyć kolejne.

Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne oponki czy pączki bądź zrobić lukier np z ksylitolu albo polewę czekoladową.

Aby tłuszcz nie palił się oprócz odpowiedniej temperatury polecam patent z kawałeczkiem surowego ziemniaka wrzuconego do gorącego smalcu.

Smacznego! 🙂

BTW całości zależy od tego jak oponki chłoną tłuszcz dlatego należy zważyć pozostały po smażeniu tłuszcz by wiedzieć ile zużyto i zliczyć wszystkie składniki. U mnie było to ok 80 g smalcu.

Całość 317 g, 1113 kcal, B 33 g, T 100 g, W 14 g. W 100 g: 351 kcal, B 10 g, T 32 g, W 4 g.

65 komentarzy

Pawelc

Czy ktos stosuje sie calkowicie do tego przepisu bo mi jak narazie nic nie wychodzi rozpadaja sie w trakcie smazenia

Odpowiedz
Karpiu

Mi pomógł, okazało się że miałem za wysoką temperaturę

Ola

Takie pączki serowe to przepis stary jak świat i wystarczyło zaryzykować by podmienić mąkę na kokosową 😉

Odpowiedz
Ola

Ja też unikam gdzie mogę ale dla tych oponek warto zrobić odstępstwo o ile nie mowa o nietolerancji czy alergii 😉

Odpowiedz
Ola

Cieszę się, że wyszły i gratuluję bo to nie lada wyczyn z racji „przewrotności” mąk kokosowych i trzeba złapać odpowiednia konsystencję ciasta 😉

Odpowiedz
magda

a moje oponki niestety nie wyszly.. masa podczas formowania byla dosc klejaca a podczas smazenia sie po prostu rozpadly.

Odpowiedz
Ola

Masa ma być klejąca lekko. Dołączyłam link do filmiku, który mam nadzieję pomoże w przygotowaniu oponek lub pączków.

Odpowiedz
magda

zrobilam drugi raz i konsystencja juz mi wyszla odpowiednia, taka jak u Ciebie na filmiku, jednak podczas smazenia znowu sie rozpadly 🙁

Odpowiedz
Sylwia

Mam dokładnie tak samo, nikt z nas nie jest w stanie uzyskać odpowieniej temperatury tłuszczu. Każdemu się rozpadnie

Odpowiedz
Ola

Nie zgodzę się, że nikt nie jest w stanie uzyskać odpowiedniej temperatury bo jak widać na filmiku zarówno mnie, ajk i osobom w grupie Keton-Gastronomia po zastosowaniu się edo wskazówek wychodzą 😉

Maciej

Wyglada to moze i ładnie niemniej jednak wg tych proporcji skladnikow z przepisu jest to nie do zrobienia.
Proponuje jeszcze raz zweryfikowac ilosci i gramatury bo nie da się ich usmażyc w całości

Odpowiedz
Ola

Maćku dziękuję za rady ale wszystko zgadza się w zupełności. Jeśli nie radzisz sobie z przepisem to obejrzyj filmik by przekonać się że proporcje są prawidłowe a trzeba skupić się na prawidłowej temperaturze smażenia.

Odpowiedz
KahaJot

Odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona ŚWIETNA ROBOTA Tu mam pytanie, czy jeśli zastąpię smalec olejem rzepakowym to temp. smażenia zostaje wtedy bez zmian?

Odpowiedz
Ola

Są 3 przepisy na pączki: jeden na bazie sera i 2 na bazie śmietanki kokosowej, gdzie w jednym jest mąka kokosowa i migdałowa a w drugim tylko kokosowa.

Odpowiedz
Filip

Zgadza się, ale piszesz że mąki migdałowej nie należy podgrzewać, a w jednym przepisie jest ta mąka.

kasia

Nie kombinowałam i zrobiłam z mąka. Wyszły, smak bardzo dobry, nie rozpadły się, tylko za bardzo wchłonęły tłuszcz i nie wiem dlaczego, bo tłuszcz był odpowiedni, temperatura także, a po ugryzieniu aż ‚leciało po brodzie’.

Odpowiedz
kasia

Nie poddałam się, za trzecim razem były idealne. Ale innego sera użyłam.

Ola

Trening czyni mistrza i najważniejsze, że już rozszyfrowałaś gdzie leży klucz do sukcesu 😉

Karpiu

Oponki nie chciały mi się robić (za mało elastyczne ciasto) za to zrobiłem kulki, w smaku super , zastanawiam się teraz nad jakimś nadzieniem, może płynnej gorzkiej czekolady z masełkiem i ksylitolem wstrzykiwane do środka , muszę coś pokombinować jakieś pomysły?

Odpowiedz
Agata

Hej hej, Olu pomoz, bo tlusty czwartek juz tuz tuz! Mam pytanie, bo widze, ze w tym przepisie tluszcz, w ktorym smazymy jest bardzo istotny – czym moge zastapic smalec, zeby bylo wegetariansko i zeby paczusie sie nie rozpadly?

Odpowiedz
Ola

Niestety nie próbowałam na innym tłuszczu poza smalcem i kiedyś olejem kokosowym bo tylko te oraz masło klarowane używam do smażenia. Te na kokosowym niestety niewypał

Odpowiedz
Agata

Olu ratuj, bardzo chciałabym zrobić Twoje keto-pączusie na tłusty czwartek. Jednak czym moge zastąpić smalec, żeby się nie rozpadły i wyszły jak Twoje? Bo u mnie mają być wegetariańskie 🙂

Odpowiedz
Ola

Niestety nie próbowałam na innym tłuszczu poza smalcem i kiedyś olejem kokosowym bo tylko te oraz masło klarowane używam do smażenia. Te na kokosowym niestety niewypał 😉

Odpowiedz
Ola

Polecam filmik gdzie wyjaśniam wszystko krok po kroku: twaróg tradycyjny, bez użycia robotów kuchennych, tylko smalec i odpowiednia temperatura i muszą się udać 😉

Odpowiedz
Ania

Pączki wyszły super ale faktycznie temperatura jest kluczowa.Gdy trochę ja podwyższyłam bo wydawało mi się,że za długo się smażą to zaczęły się rozpadać.mam pytanie do Oli-ile razy wykorzystujesz tłuszcz gęsi do smażenia tego typu rzeczy?

Odpowiedz
Ania

Mi też nie wyszły. Robiłam identycznie ale mysle ze to kwesria twarogu albo wlasnie temperatury. Nie poddam sie 🙂

Odpowiedz
Ola

Odpowiedni twaróg (żadne mielone, z wiaderka, mascarpone itp.), ciasto wyrobić łyżką mieszając składniki (żadnych robotów kuchennych), smalec (żadne oleje kokosowe i inne) oraz temperatura smażenia 😉

Odpowiedz
Ewa

Rada na dziś – malakser się do mieszania ciasta na oponki nie nadaje. Poleciało już 40g mąki kokosowej, a ciasto jest konsystencji gęstej śmietany T.T Chyba zostanie wrzucanie ciasta z łyżki na tłuszcz.

Odpowiedz
Ola

Tak jak pokazywałam na filmiku – ręczne wyrabianie ciasta łyżką bez żadnych robotów kuchennych 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *