KETO OPONKI LUB PĄCZKI SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru)

Udostępnij ten przepis
  • 142
  •  
  • 15
  •  
  •  
    157
    Udostępnienia
KETO OPONKI LUB PĄCZKI SEROWE (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu i cukru)
5 (100%) 3 votes

W zasadzie na LCHF Tłusty Czwartek trwa cały rok, ale są oczywiście pewne tradycyjne smakołyki, którymi świętuje się ten dzień 😉 Znacie już przepis na pączki bez glutenu i laktozy a tym razem dzielę się z Wami pomysłem na oponki serowe, które możecie zrobić także w formie małych pączuszków 😉 Są naprawdę przepyszne, chrupiące z zewnątrz, mięciutkie i wilgotne w środku jak te tradycyjne 🙂 Palce lizać! 🙂

Nagrałam też dla Was filmik by ułatwić uzyskanie odpowiedniej konsystencji ciasta i pokazać jak rozgrzany powinien być tłuszcz by pączki/oponki nie paliły się i nie rozpadały, z czym niektórzy mieli problem po opublikowaniu przepisu.

Składniki:

  • 200 g sera białego/twarogu tłustego
  • 2 jajka
  • 25-30 g mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta wanilii
  • opcjonalnie słodzik do smaku i/lub puder do posypania gotowych oponek
  • 400 g smalcu do smażenia

Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać dosypując mąki kokosowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno być niezbyt zbite ale takie żeby można z wałkować rulonik i kształtować oponkę. Można też robić kuleczki i wydrążyć w nich dziurkę np małym kieliszkiem, jeśli robicie większe oponki. Najłatwiejsza opcja to po prostu małe pączki 😉

Smalec rozgrzać w wysokim i wąskim rondelku by smażyć w głębokim tłuszczu. Temperatura nie może być zbyt wysoka (ok 179 stopni) by oponki nie paliły się i nie rozpadały w tłuszczu. W trakcie smażenia należy odwracać je na drugą stronę.

Gdy są złociste wyjmować i smażyć kolejne.

Po usmażeniu można opcjonalnie posypać słodzikiem w postaci pudru jak tradycyjne oponki czy pączki bądź zrobić lukier np z ksylitolu albo polewę czekoladową.

Aby tłuszcz nie palił się oprócz odpowiedniej temperatury polecam patent z kawałeczkiem surowego ziemniaka wrzuconego do gorącego smalcu.

Smacznego! 🙂

BTW całości zależy od tego jak oponki chłoną tłuszcz dlatego należy zważyć pozostały po smażeniu tłuszcz by wiedzieć ile zużyto i zliczyć wszystkie składniki. U mnie było to ok 80 g smalcu.

Całość 317 g, 1113 kcal, B 33 g, T 100 g, W 14 g. W 100 g: 351 kcal, B 10 g, T 32 g, W 4 g.

73 komentarze

Pawelc

Czy ktos stosuje sie calkowicie do tego przepisu bo mi jak narazie nic nie wychodzi rozpadaja sie w trakcie smazenia

Odpowiedz
Karpiu

Mi pomógł, okazało się że miałem za wysoką temperaturę

Ola

Kwestia konsystencji ciasta, które nie może być zbyt gładkie. Moje też raz nie wyszły, gdy użyłam sera mielonego.

Ola

Takie pączki serowe to przepis stary jak świat i wystarczyło zaryzykować by podmienić mąkę na kokosową 😉

Odpowiedz
Ola

Ja też unikam gdzie mogę ale dla tych oponek warto zrobić odstępstwo o ile nie mowa o nietolerancji czy alergii 😉

Odpowiedz
Ola

Cieszę się, że wyszły i gratuluję bo to nie lada wyczyn z racji „przewrotności” mąk kokosowych i trzeba złapać odpowiednia konsystencję ciasta 😉

Odpowiedz
magda

a moje oponki niestety nie wyszly.. masa podczas formowania byla dosc klejaca a podczas smazenia sie po prostu rozpadly.

Odpowiedz
Ola

Masa ma być klejąca lekko. Dołączyłam link do filmiku, który mam nadzieję pomoże w przygotowaniu oponek lub pączków.

Odpowiedz
magda

zrobilam drugi raz i konsystencja juz mi wyszla odpowiednia, taka jak u Ciebie na filmiku, jednak podczas smazenia znowu sie rozpadly 🙁

Odpowiedz
Sylwia

Mam dokładnie tak samo, nikt z nas nie jest w stanie uzyskać odpowieniej temperatury tłuszczu. Każdemu się rozpadnie

Odpowiedz
Ola

Nie zgodzę się, że nikt nie jest w stanie uzyskać odpowiedniej temperatury bo jak widać na filmiku zarówno mnie, ajk i osobom w grupie Keton-Gastronomia po zastosowaniu się edo wskazówek wychodzą 😉

Maciej

Wyglada to moze i ładnie niemniej jednak wg tych proporcji skladnikow z przepisu jest to nie do zrobienia.
Proponuje jeszcze raz zweryfikowac ilosci i gramatury bo nie da się ich usmażyc w całości

Odpowiedz
Ola

Maćku dziękuję za rady ale wszystko zgadza się w zupełności. Jeśli nie radzisz sobie z przepisem to obejrzyj filmik by przekonać się że proporcje są prawidłowe a trzeba skupić się na prawidłowej temperaturze smażenia.

Odpowiedz
KahaJot

Odkryłam Twojego bloga i jestem zachwycona ŚWIETNA ROBOTA Tu mam pytanie, czy jeśli zastąpię smalec olejem rzepakowym to temp. smażenia zostaje wtedy bez zmian?

Odpowiedz
Ola

Są 3 przepisy na pączki: jeden na bazie sera i 2 na bazie śmietanki kokosowej, gdzie w jednym jest mąka kokosowa i migdałowa a w drugim tylko kokosowa.

Odpowiedz
Filip

Zgadza się, ale piszesz że mąki migdałowej nie należy podgrzewać, a w jednym przepisie jest ta mąka.

Ola

Blog istnieje od ponad 2 lat i w tym czasie zdobywam nową wiedzę i umiejętności. W starszych przepisach używałam czasem mąki migdałowej do podgrzania ale od jakiegoś czasu nie poddaję jej obróbce termicznej stąd brak takowych przepisów w najnowszych publikacjach 😉

kasia

Nie kombinowałam i zrobiłam z mąka. Wyszły, smak bardzo dobry, nie rozpadły się, tylko za bardzo wchłonęły tłuszcz i nie wiem dlaczego, bo tłuszcz był odpowiedni, temperatura także, a po ugryzieniu aż ‚leciało po brodzie’.

Odpowiedz
kasia

Nie poddałam się, za trzecim razem były idealne. Ale innego sera użyłam.

Ola

Trening czyni mistrza i najważniejsze, że już rozszyfrowałaś gdzie leży klucz do sukcesu 😉

Karpiu

Oponki nie chciały mi się robić (za mało elastyczne ciasto) za to zrobiłem kulki, w smaku super , zastanawiam się teraz nad jakimś nadzieniem, może płynnej gorzkiej czekolady z masełkiem i ksylitolem wstrzykiwane do środka , muszę coś pokombinować jakieś pomysły?

Odpowiedz
Agata

Hej hej, Olu pomoz, bo tlusty czwartek juz tuz tuz! Mam pytanie, bo widze, ze w tym przepisie tluszcz, w ktorym smazymy jest bardzo istotny – czym moge zastapic smalec, zeby bylo wegetariansko i zeby paczusie sie nie rozpadly?

Odpowiedz
Ola

Niestety nie próbowałam na innym tłuszczu poza smalcem i kiedyś olejem kokosowym bo tylko te oraz masło klarowane używam do smażenia. Te na kokosowym niestety niewypał

Odpowiedz
Agata

Olu ratuj, bardzo chciałabym zrobić Twoje keto-pączusie na tłusty czwartek. Jednak czym moge zastąpić smalec, żeby się nie rozpadły i wyszły jak Twoje? Bo u mnie mają być wegetariańskie 🙂

Odpowiedz
Ola

Niestety nie próbowałam na innym tłuszczu poza smalcem i kiedyś olejem kokosowym bo tylko te oraz masło klarowane używam do smażenia. Te na kokosowym niestety niewypał 😉

Odpowiedz
Ola

Polecam filmik gdzie wyjaśniam wszystko krok po kroku: twaróg tradycyjny, bez użycia robotów kuchennych, tylko smalec i odpowiednia temperatura i muszą się udać 😉

Odpowiedz
Ania

Pączki wyszły super ale faktycznie temperatura jest kluczowa.Gdy trochę ja podwyższyłam bo wydawało mi się,że za długo się smażą to zaczęły się rozpadać.mam pytanie do Oli-ile razy wykorzystujesz tłuszcz gęsi do smażenia tego typu rzeczy?

Odpowiedz
Ania

Mi też nie wyszły. Robiłam identycznie ale mysle ze to kwesria twarogu albo wlasnie temperatury. Nie poddam sie 🙂

Odpowiedz
Ola

Odpowiedni twaróg (żadne mielone, z wiaderka, mascarpone itp.), ciasto wyrobić łyżką mieszając składniki (żadnych robotów kuchennych), smalec (żadne oleje kokosowe i inne) oraz temperatura smażenia 😉

Odpowiedz
Ewa

Rada na dziś – malakser się do mieszania ciasta na oponki nie nadaje. Poleciało już 40g mąki kokosowej, a ciasto jest konsystencji gęstej śmietany T.T Chyba zostanie wrzucanie ciasta z łyżki na tłuszcz.

Odpowiedz
Ola

Tak jak pokazywałam na filmiku – ręczne wyrabianie ciasta łyżką bez żadnych robotów kuchennych 😉

Odpowiedz
Beata

U mnie nie wyszły ale to chyba była kwestia sera, bo bez względu jak gorący był tłuszcz, czy zmniejszałam czy zwiekszałam ogień, to cały czas się rozpadły w trakcie smażenia. Po zmarnowaniu 7, resztę ciasta upiekłam, ale rozpłyneło się w trakcie pieczenia i wyszedł mi placek. Ale dość smaczny, więc przynajmniej się nie zmarnuje

Odpowiedz
Ola

Przekonałam się kiedyś, że twaróg mielony nie nadaje się bo wszystko rozpadało się na drobne kawałeczki 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *