KETO MUS CZEKOLADOWY (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru)

Mus czekoladowy to deser, któremu nie potrafię się oprzeć. Jest bardzo puszysty, leciutki, przepyszny i oczywiście LCHF 😉 Jest to przepis na najprostszą i najszybszą wersję więc nie ma opcji żeby komuś się nie udał 😉

Składniki na 5 porcji po ok 100g:

400 g śmietanki kokosowej

10 g kakao bez cukru

100 g czekolady min 75% (u mnie 81%)

 

Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać kakao i wymieszać. Następnie lekko ostudzić.

Schłodzoną śmietankę kokosową ubić na puszystą masę.

Do śmietany dodawać stopniowo czekoladę i delikatnie mieszać tak by powstała jednolita masa.

Mus przełożyć do pucharków/kieliszków/szklaneczek i wstawić do lodówki aby stężał.

Podawać z bitą śmietaną, owocami (maliny, borówki, truskawki), orzechami, wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów itp.
Smacznego!

BTW całości (tylko mus bez dodatków): 510 g, 1320 kcal, B 18 g, W 32 g, T 120 g. W 100 g: 259 kcal, B 4 g, T 24 g, W 6.

 

2 komentarze

Aneta

Czy śmietankę kokosowa można uzyskać przy robieniu domowego mleczka kokosowego? Wczoraj zrobiłam i mleko sie oddzieliło na prawie przezroczysty płyn i stała część. Czy to śmietanka czy po prostu olej kokosowy? Po wyjęciu z lodówki ma stałą konsystencje

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *