KETO MAZUREK (keto, LCHF, paleo, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

Dla mnie znakiem rozpoznawczym Świąt Wielkanocnych są babki i mazurki. Jako, że przepis na babkę już znacie to tym razem dzielę się z Wami przepisem na keto mazurka, czyli niskie ciasto na kruchym spodzie wypełnione orzechami, polewą i ewentualnie bakaliami. U mnie akurat na zdjęciu wypełnienie stanowi masa ze śmietanki kokosowej ale podaje przepis na tradycyjną polewę.

Składniki na ciasto:

Polewa:

Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania gładkiej i lekko lepkiej, elastycznej masy.

Formę (u mnie silikonowa o wymiarach 35 x 26 x 3,8 cm) wysmarować olejem kokosowym a następnie wyłożyć niezbyt grubo ciastem.

Ciasto piec przez 15 minut w temperaturze 180°C (termoobieg) do momentu uzyskania złocistego koloru brzegów.

Gotowe ciasto wyjąc z formy i pozostawić do wystudzenia a w tym czasie przygotować polewę.

Olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Dodać śmietankę kokosową, kakao i opcjonalnie słodzik lub cukier. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

Całość ozdobić dowolnymi bakaliami lub orzechami, wliczając do makro. U mnie płatki migdałów, orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe.

Należy pamiętać o namoczeniu orzechów w letniej wodzie. Warto po moczeniu zdjąć z nich skórkę.

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę.

Smacznego!

BTW całości (ciasto i polewa bez cukru, słodzików, orzechów i bakalii): 505 g, 1571 kcal, B 50 g, W 11 g, T 143 g. W 100 g: 311 kcal, B 10g, W 2 g, T 28 g.

 

9 komentarzy

Magda

Ja robiłam spód z połowy porcji, bo miałam o połowę mniejszą blaszkę a polewę z całości i tak było mało. Ciasto wysmarowałam na cieniutko. Nie mniej jednak pyszne i proste 😀 zrobię znów niebawem, niezależnie od świąt 😉 Tylko polewy dam więcej.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *