KETO LEŚNY MECH (keto, LCHF, paleo, optymalny, bez glutenu, laktozy i cukru)

U nas weekend pod hasłem świętowania mojego sukcesu, ale zamiast tortu przygotowałam ciasto „leśny mech” w wersji LCHF. Idealnie pasuje do aktualnej pogody i wszechobecnej zieleni 😉 Dodatkowo dzięki szpinakowi, którego oczywiście w ogóle nie czuć ciasto jest pełne witamin oraz minerałów a do tego ma świetne makro ( B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.) 😉

Składniki na ciasto (forma 22-25 cm):

Składniki na krem:

  • 500 g śmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy) lub śmietany 36% (optymalna, LCHF) bądź mascarpone (keto, LCHF, optymalna)
  • Wanilia sproszkowana
  • Opcjonalnie słodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier

 

Szpinak umyć, osuszyć i obciąć ogonki. Liście zblendować. Używając szpinaku mrożonego należy go rozmrozić a następnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody.

Przygotować silikonową tortownicę lub formę na tartę bądź posmarować tłuszczem metalową formę.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.

Dodać rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy a następnie rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i należy ją dolewać do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby ciasto nie było za suche ale i nie lejące.

Ciasto podzielić na 2 części i piec kolejno jedno po drugim jeśli mamy tylko 1 formę lub umieścić w dwóch formach i piec jednocześnie przez 20 minut w temperaturze 190° C aż lekko się zarumieni.

 

Śmietankę koksową lub śmietanę 36% ubić mikserem z wanilią dodając opcjnalnie słodzik lub cukier/ksylitol.

Po upieczeniu ciasta wystudzić.

Na dolnej warstwie wyłożyć bitą śmietanę lub serek mascarpone.

Górną część pokruszyć wykładając na kremie a następnie ozdobić owocami leśnymi typu borówki, jeżyny, maliny lub granatem, który bardzo ładnie prezentuje się na cieście.

Opcjonalnie dla osób spożywających nieco więcej węglowodanów polecam po nałożeniu kremu posmarować go warstwą dżemu z czarnej porzeczki 100%.

Ciasto nie tylko wygląda, ale i smakuje znakomicie! Świetnie sprawdza się na różnego rodzaju uroczystościach 😉

Smacznego!

BTW całości z bitą śmietanką kokosową, bez owoców, cukru i dżemu: 2040 g, 4769 kcal, B 141 g, W 55 g, T 438. W100 g: 234 kcal, B 7 g, T 21,5 g , W 2,7 g.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *