KETO KOPIEC KRETA (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

Dzisiaj ciasto zapewne wszystkim doskonale znane, czyi „kopiec kreta” ale w wersji LCHF bez glutenu i laktozy lub z nabia┼éem – jak, kto woli ­čśë Lekkie, czekoladowe z bit─ů ┼Ťmietan─ů ÔÇô niebo w g─Öbie! Niezwykle proste w przygotowaniu a do tego prezentuje si─Ö znakomicie, wi─Öc pomy┼Ťla┼éam ┼╝e mo┼╝e komu┼Ť przyda si─Ö inspiracja na ┼Ťwi─ůteczny st├│┼é ­čśë
Składniki na ciasto (forma 20-22 cm):

Składniki na krem bez laktozy:

  • 800 g ┼Ťmietanki kokosowej (adaptacja, keto, LCHF, bez laktozy)
  • 1 ┼éy┼╝eczka wanilii sproszkowanej
  • Opcjonalnie s┼éodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier

Składniki na krem z nabiałem:

  • 700 g ┼Ťmietany 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 ┼éy┼╝eczka wanilii sproszkowanej
  • Opcjonalnie s┼éodzik (keto/LCHF)/ksylitol/cukier

Przygotowa─ç silikonow─ů form─Ö o ┼Ťrednicy 20-22 cmi lub posmarowa─ç t┼éuszczem metalow─ů form─ů.

Wbi─ç jajka do miski a nast─Öpnie zmiksowa─ç.

Doda─ç rozpuszczony, letni olej kokosowy.

W drugim naczyniu wymiesza─ç s├│l, sproszkowan─ů wanili─Ö, kakao oraz opcjonalnie s┼éodzik/cukier i doda─ç m─ůk─Ö kokosow─ů. Ca┼éo┼Ť─ç dok┼éadnie wymiesza─ç.

Po┼é─ůczy─ç ze sob─ů suche i mokre sk┼éadniki.

Dodawa─ç stopniowo po 1 ┼éy┼╝ce zimnej wody ci─ůgle mieszaj─ůc. M─ůka kokosowa wch┼éania wod─Ö i nale┼╝y j─ů dolewa─ç do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto nie mo┼╝e by─ç zbyt zbite bo wyjdzie suche.

Ciasto umie┼Ťci─ç w formie i wstawi─ç do piekarnika.

Piec przez ok 25-30 minut w temperaturze 190┬░ C.

W mi─Ödzyczasie przygotowa─ç krem w wybranej wersji.

┼Ümietank─Ö koksow─ů lub ┼Ťmietan─Ö 30% ubi─ç mikserem z wanili─ů dodaj─ůc opcjonalnie s┼éodzik lub cukier/ksylitol. W wersji z nabia┼éem po ubiciu ┼Ťmietany doda─ç mascarpone i nadal ubija─ç do po┼é─ůczenia sk┼éadnik├│w.

Ciasto wystudzi─ç a nast─Öpnie usun─ů─ç wierzch na wysoko┼Ťci oko┼éo 2 cm. Wydr─ů┼╝y─ç delikatnie po┼éow─Ö mi─ů┼╝szu tak, aby zosta┼éy brzegi ciasta i nienaruszony sp├│d.

W wydr─ů┼╝ony otw├│r na┼éo┼╝y─ç ┼Ťmietan─Ö, kszta┼étuj─ůc kopiec. Wierzch posypa─ç rozdrobnionym ciastem i lekko docisn─ů─ç.

Ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Smacznego! 🙂

BTW ca┼éo┼Ťci w wersji bez laktozy i s┼éodzik├│w: 1870 g, 4528 kcal, B 83 g, T 422 g, W 73 g. W 100 g: 242 kcal, B 4 g, T 23 g, W 4 g.

BTW ca┼éo┼Ťci w wersji z nabia┼éem bez s┼éodzik├│w: 1870 g, 6155 kcal, B 09 g, T 600 g, W 55 g, W 100 g: 329 kcal, B 6 g, T 32 g, W 3 g.

8 komentarzy

MartaS

Dla LCHF ksylitol b─ůd┼║ cukier ? Mo┼╝e pytanie banalne , ale wole mie─ç pewno┼Ť─ç . Przepis ciekawy , napewno wypr├│buje Pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *