KETO GOFRY KOKOSOWE (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy i cukru)

Dla większości osób zmieniających dietę i chcących odżywiać się zdrowo dużym problemem jest brak różnego rodzaju smakołyków. Na szczęście macie mnie a ja nie pozwolę, żebyście musieli z nich rezygnować 😉 Tradycyjne gofry odpadają, ale wystarczy kilka modyfikacji i odrobina fantazji żeby można było objadać się nimi nawet na redukcji! Wypróbujcie mój przepis, udostępnijcie dalej aby dotarły do innych 😉

Składniki na 6 sztuk:

Do miski wbić jajka oraz rozpuszczony olej kokosowy. Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej i puszystej konsystencji.

Dodać sól, wanilię, cynamon, proszek do pieczenia oraz mąkę kokosową. Wszystko ponownie zmiksować na gładko.

Gotowe ciasto odstawić na 5 minut aby mąka wciągnęła płyn a ciasto nabrało odpowiedniej konsystencji.

Rozgrzaną gofrownicę nasmarować odrobiną oleju kokosowego a następnie wlewać gotowe ciasto.

Długość pieczenia zależy od mocy gofrownicy i Waszych preferencji 😉 My lubimy lekko rumiane.

 

Gotowe gofry podawać z bitą śmietaną, masłem orzechowym, sosem czekoladowym na bazie gorzkiej czekolady, leju kokosowego lub MCT, dżemem bez cukru lub orzechami. Jak zawsze ogranicza Was tylko makro i Wasza wyobraźnia 😉 Polecam również wersje wytrawne z jajkiem, boczkiem, kiełbasą chorizo.

Smacznego! 🙂

BTW samych gofrów bez dodatków i słodzików: 450 g, 1013 kcal, B 52 g, T 80 g, W 11 g. W 100 g: 225 kcal, B 12 g, T 18 g, W 2 g.

 

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *