KETO CZEKOLADA KOKOSOWA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu, laktozy i cukru)

Dziś Dzień Czekolady! Jeśli macie ochotę poświętować to koniecznie wypróbujcie mój przepis na czekoladę, która nie zawiera cukru, laktozy i glutenu! Jest bardzo smaczna i zdrowa bo wykonana w domu. Dzięki temu macie całkowitą pewność, co znajduje się w środku i mam tu na myśli nie tylko jakość produktów ale i rodzaj dodatków, który może ograniczać tylko Wasza wyobraźnia i makro 😉 Nasza ulubiona wersja to właśnie ta z dodatkiem wiórków kokosowych, które  nadają czekoladzie słodkiego smaku i nie ma konieczności dodawania żadnych słodzików a makro nadal jest LCHF 😉  Klucz do sukcesu stanowi wysokiej jakości nierafinowany olej kokosowy, nieodtłuszczone kakao bez cukru oraz wiórki bez siarki i cukru.

Składniki na 1 tabliczkę czekolady 145 g:

100 g oleju kokosowego nierafinowanego

20 g kakao bez cukru nieodtłuszczonego

25 g wiórków kokosowych bez cukru i siarki

opcjonalnie słodzik i inne dodatki smakowe

 

W rondelku rozpuścić olej ciągle mieszając.

Dodać kakao i wiórki kokosowe. Całość dobrze wymieszać.

Opcjonalnie dodać słodzik: stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol lub cukier.

Polecam kombinację z odrobiną cynamonu, chilli czy soli morskiej.

Smacznego!

BTW całości: 145 g, B 4 g. T 127 g, W 8 g.

 

7 komentarzy

Ola

Ciężko mi powiedzieć bo u mnie znika dość szybko ale tydzień na pewno a na dłuższe eksperymenty nie miałam szans bo została zjedzona przez domowników 😉 Wszystko zależy od dodatków. Taka w wersji podstawowej jak w tym przepisie na pewno długo poleży (o ile nikt jej nie zje 😉 )

Odpowiedz
Ewa

Jak to zrobilas ze ma ksztalt normalnej tabliczki? Bo ja robie czesto ale w foremkach do lodu i moje dziecko gardzi a szaleje jak widzi prawdziwa czekolade 🙂

Odpowiedz
Lou

hmm… powiem tak… w ogole nie wyszlo jak na zdjeciu haha ^^ u mnie olej wyplynal na wierzch i nie wyglada to zachecajaco 😛 czy to moze byc kwestia tego ze mam wyzsze foremki? wszystkie proporcje jak u Ciebie a jednak klapa u mnie 🙁 POMOCY!

Odpowiedz
Ola

Myślę, że to kwestia jakości oleju oraz kakao i składniki nie połączyły się dobrze. Być może wysokość foremki również miała jakiś wpływ i czekolada dłużej zastygała przez co zdążyła się rozdzielić.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *