KETO BURRITO (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy)

Keto burrito to placek tortilli w wersji low carb z mięsno-warzywnym farszem w środku. W ten sposób otrzymujemy niskowęglowodanowy zamiennik dania, które jest sztandarową potrawą kuchni meksykańskiej, ale pojawia się też w USA i innych krajach różniąc się głównie wielkością i farszem. Wystarczy zatem przygotować odpowiednią tortillę LCHF a w nadzieniu pominąć fasolę oraz kukurydzę, która znajduje się w tradycyjnej wersji meksykańskiej by cieszyć się tym pysznym daniem.

keto burrito

Składniki na 1 średniej wielkości keto burrito:

Składniki na 1 średniej wielkości keto tortillę:

Składniki na farsz do 1 średniej wielkości keto burrito:

  • 150 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo – wołowego (łopatka, karkówka, podgardle, wołowina)
  • 30 g pomidorów  świeżych lub w puszcze bez skórki
  • 30 g cebuli czerwonej
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g (ok 1/2 sztuki) papryczki chili
  • 50 g papryki czerwonej i żółtej
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony
  • posiekana świeża kolendra

Cebulę obrać i drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Podsmażać do momentu zeszklenia się.

Dodać mięso mielone i przyprawy.

Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w kostkę.

Gdy mięso się podsmaży dodać pomidory w puszce razem z zalewą oraz paprykę.

Dusić wszystko około 15 minut. Doprawić do smaku.

Do przygotowania tortilli mąkę kokosową przesiać i wymieszać z mąką konjac, łupinami oraz przyprawami.

Dodać wodę i wyrobić ciasto ręcznie do uzyskania elastycznej masy o konsystencji plasteliny.

Ciasto umieścić między arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować średniej grubości, okrągły placek. Ciasto nie może być zbyt cienkie ponieważ jest kruche i łamie się.

Podpiekać na suchej, rozgrzanej patelni.

Delikatnie obrócić na drugą stronę i również podpiec.

Gotową ciepłą tortillę wypełnić przygotowanym farszem, posiekana kolendrą a w wersji z posypać startym serem żółtym.

Keto burrito polecam podawać także z różnymi dipami i pokrojonym w kostkę awokado.

Smacznego!

BTW 1 placka tortilli: 65 g, 70 kcal, B 3 g, T 2 g, W 3 g.

BTW całości tj. 1 placka tortilli z farszem z w/w składników: 328 g, 589 kcal, B 30 g, T 45 g, W 8 g.

4 komentarze

Justyna

Dziękuję za przepis 🙂 czy tak miało być, czy to chochlik drukarski, że babka jajowata i mąka konjac są po 2g? 🙂

Odpowiedz
LuckyLuke

Ola czym proponujesz zamienić mąkę koko ?.
Moja żona nie toleruje smaku mąki koko a chce przyrządzić nam moje przed ketonowe danie popisowe oparte na wrapach 🙂

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *