KETO BUŁKI BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)

W odpowiedzi na Wasze prośby mam dla Was kolejny przepis na keto bułki. Tym razem jest to wersja dla osób z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi oraz tych, którzy z różnych przyczyn unikają glutenu i laktozy np. podczas keto adaptacji, na diecie paleo itd. Przepisów jest bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a bułeczki nie mogą się nie udać i zawsze pięknie wyrastają 😉

Składniki na 4-5 bułek:

  • 150 g śmietanki kokosowej lub stała część schłodzonego mleczka kokosowego
  • 50 g łupin babki jajowatej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
  • Sól himalajska do smaku
  • Opcjonalnie ziarna typu sezam, słonecznik, czarnuszka

 

Odważyć wszystkie składniki a następne dokładnie wymieszać. 

Gotowe ciasto odstawić na 10 minut.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Mokrymi dłońmi uformować 4 – 5 płaskich bułek.

Piec w piekarniku (termoobieg) przez 25 minut minut w temperaturze 170 °C. Następnie przez 15 minut w temperaturze 150 °C.

Podczas pieczenia pod żadnym pozorem nie otwierać piekarnika aby bułki nie opadły 😉

Dla uzyskania lepszego BTW gotowych kanapek serwować z masłem, smalcem i innymi tłustymi dodatkami 😉

Smacznego! 🙂

BTW całości: 380 g, 662kcal, B 32 g, T 41 g, W 55 g ( w tym tylko 3 g cukru a reszta to czysty błonnik).  W 100 g: 174 kcal, 8 g, 11 g, W 14 g ( w tym tylko niecały 1g cukru).

43 komentarze

Mateo

Ola Ola, gdzie kupujesz produkty typu „mąka migdałowa”, ” Babka Jajowata- łupiny”
Pozdrawiam!

Odpowiedz
Joanna

Pyszne są te bułeczki. Piekłam dwa razy (za pierwszym razem z serkiem śmietankowym, a teraz ze śmietaną bo nie miałam mleka kokosowego) i za każdym razem wychodziły pyszne.
Bułki piekłam w niedziele, a we wtorek jedząc ostatnią nadal czułam, że jest świeża.
O dziwo mój mąż zrezygnował ze swoich grahamek na rzecz właśnie tego wynalazku 🙂
Gratuluje pomysłu i pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Milena

Powiedz mi Joanno jakiej śmietany użyłaś ? i czy również 150g ? niestety bardzo nie przepadam za smakiem kokosu : ) a podałaś mi świetną alternatywę, będę wdzięczna za odpowiedź : )

Odpowiedz
Milena

Joanna wyżej napisała, że robiła ze śmietany, stąd moje pytanie. Ponieważ wszystko staram się robić na bazie śmietany, oczywiście w miare możliwości : ) A Twojego imienia Olu nigdy bym nie pomyliła, ponieważ jestem Ci przeogromnie wdzięczna za tę stronę i za to jak cudownie wywróciłaś moją kuchnię do góry nogami *.*

Odpowiedz
Ulooo

Czy luska babki jajowatej nie zmienka swoich wlasciwosci pod wplywem pieczenia? Chodzi mi o wlasciwosci powlekajace i uspokajajace jelita…

Odpowiedz
Asia

Czyli do makro wliczam tylko 1 węglowodan na 100 gr czy 14??? Qrcze chyba tego nie ogarnę…. Help

Odpowiedz
Aneta

czy można zastąpić łupiny babki jajowatej np mielonym siemieniem lnianym? Czym się różni babka jajowata od babki płesznik? Dopiero się wdrążam w tą dietę i jeszcze nie wszystko ogarniam 😀 Chociaż już sporo Twoich przepisów wykorzystałam i wiem że ta dieta pozostanie ze mną na dłużej 😀

Odpowiedz
Ola

Łupiny mają inne właściwości niż siemię lniane. Najważniejsze by używać łupin lub łuski babki a nie nasion 😉

Odpowiedz
Roksana

jeśli korzystamy z mleczka kokosowego w puszcze, to potem tylko tą stała cześć mam użyć? Czy takie schłodzone wymieszac i dopiero dodać do reszty składników?

Odpowiedz
Paulina

Hej bułki są bardzo smaczne ale chciałam zapytac co sadzisz o chlebie czystoziarnistym na keto diecie? Bede wdzięczna za odpowiedz. Pozdrawiam

Odpowiedz
Ola

Cieszę się, że bułki smakują 🙂 Jeśli chodzi o chleb czystoziarnisty to nie wiem jaki masz na myśli i z jakich ziaren? Ogólnie ziaren podobnie jak orzechów nie powinno poddawać się obróbce cieplnej ponieważ powstają tłuszcze trans. Jeśli bazę stanowią ziarna i jajka oraz przyprawy to jest OK ale niezbyt często z w/w powodu 😉

Odpowiedz
Paulina

A moze masz jakis przepis na niego zeby był „najlepszy” w sensie mniej niż bardziej szkodliwy. Ja znalazłam przepis z ziarnami słonecznika, dyni, siemieniem lnianym, migdałami do tego zeby chleb połączyć troche miodu (wiem…ale 1 łyżka za cały bochenek chyba przejdzie?) i olej kokosowy. Bardzo mi on smakuje ale jeśli mogłabyś doradzić jak go ulepszyć bede wdzięczna. Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Paulina

Witam, mam problem z jelitami..najpierw mialam diete foodmap a teraz ponic jelito nadwrazliwe i nie wiem czy wolno mi stosowac babke jakakolwiek czy mozna ja zastapic np nasionami konpi?

Odpowiedz
Maryla

Jak Pani liczy makro ze stałej części mleczka kokosowego? Tak jak na opakowaniu?

Odpowiedz
Beata

Moje bułeczki pięknie urosły i sa pyszne. Rzeczywiście trochę czuć je grzybami, ale mi osobiście to nie przeszkadza. Zamieniłam śmietankę kokosową na śmietanę 30%. Zjadłam jedną jeszcze ciepłą. Może po wystygnięciu będzie smakowała trochę inaczej. Jak na razie jestem zachwycona. Niezwykle prostoty przepis, świetny efekt, dobre BTW. Na pewno będę robiła je teraz częściej.

Odpowiedz
Monika

Moje niestety nie wyrosly;(( uzylam smietaniki kokosowej ale nie byla schlodzona moze przez to ?? Jaka powinna byc konsystencja ciasta przed ulepieniem bulek ? Pozdrawiam

Odpowiedz
Monika

Dziekuje;) tym razem upieklam buleczki z drugiego przepisu z serkiem smietankowym I wyszly suuuper!

Odpowiedz
R

Robię te bułeczki już któryś tam raz i za każdym razem wychodzą płaskie 🙁 W piekarniku ładnie rosną a na końcu flak. W środku jakby zakalec. Próbowałem różnie kombinować z czasem, wyjmowaniem i pozostawianiem w piekarniku ale na końcu zawsze flak 🙁

Odpowiedz
Ola

Nie mam pojęcia dlaczego opadają. Być może za słaba temperatura i nie wyrastają tak jak należy albo zła konsystencja ciasta które jest zbyt ciężkie i mokre. Nie wiem jakiej śmietanki używasz bo jeśli jest zbyt rzadka to mocno zaburza proporcje i konsystencję.

Odpowiedz
Benita

Witam. Jestem zachwycona Twoimi przepisami. Nie jestem na jakiejś szczególnej diecie ale Twoje dania są po prostu pyszne. Chcialam podziękować i mam nadzieje na odpowiedź na moje pytanie . Bułki piekłam już dwa razy i niestety oba razy opadły. Z tego co widziałam na filmie to chyba moja śmietanka kokosowa była dużo luźniejsza mimo tego że była schłodzona. Czy to może być przyczyną? Dodatkowo chciałam zapytać czy jak nie mam pieca z termoobiegiem to powinnam piec dłużej czy krócej? W tych samych temperaturach czy innych?
Z góry dziękuję, pozdrawiam i życzę dużo zdrówka.

Odpowiedz
Ola

Dziękuję bardzo za miłe słowa. Cieszę się że moje potrawy smakują 🙂
Co do bułeczek to śmietanka musi być gęsta podobnie jak w wersji z laktozą serek śmietankowy. Może warto zmienić mleczko kokosowe lub użyć samej śmietanki. Polecam Real Thai z której zawsze wychodzą 😉 Co do temperatury pieczenia to tak naprawdę kwestia indywidualna każdego piekarnika. Najlepiej obserwować przez szybkę żeby nie były zbyt blade ale i nie spaliły się za mocno. Trzeba po prostu wyczuć swój piekarnik 😉
Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedz
Ver

Witam. Dziś upiekłam. Pieknie wyrosly, po prostu magia 🙂 jednak ten smak grzybow mi nie podszedl.. czy daloby rade czyms zastapic babke ?:(

Odpowiedz
Ola

Niestety łupiny babki są zamiennikiem mąki. Polecam dużo dodatków, smalec, mięsa pieczone, warzywa i naprawdę nic nie czuć 😉

Odpowiedz
Ola

Nie ryzykowałabym bo one maja inne właściwości. Poza tym proszę pamiętać o tym że ma to być łuska lub łupina anie ziarno całe.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *