KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu, jajek i laktozy)

Dzisiaj dzielę się z Wami kolejnym rodzinnym przepisem. Tym razem kaczka z jabłkami. Idealnie soczysta i aromatyczna. Smakuje wyśmienicie, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Danie doskonałe na zbliżające się Święta 🙂

Składniki:

  • 1 kg kaczki
  • 100 g smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy)
  • 50 g cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jabłka
  • sól, pieprz, suszona kolendra, kminek i majeranek.

 

Kaczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, kminkiem i majerankiem.

Schłodzić w lodówce przez całą noc.

Cebulę pokroić w piórka.

Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ósemki.

Po wyjęciu umieścić w środku 50 g pokrojonego w kawałki smalcu kaczego lub masła (dla osób nie unikających laktozy), cebulę, wyciśnięty czosnek oraz jabłka.

Kaczkę zaszyć przy pomocy igły i nitki a następnie związać nogi.

Na wierzch wyłożyć smalec (50 g) lub pokroić masło a następnie posypać majerankiem.

Po bokach można wyłożyć obrane ziemniaki.

Piec w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce pod przykryciem w temperaturze 160 (góra-dół) przez 2 godziny.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić kaczkę jeszcze na 30 minut.

Gotową kaczkę należy podawać z dowolnymi warzywami oraz tłuszczem, który się wytopił podczas pieczenia oczywiście wliczając wszystko do makro posiłku 😉 Osobom na LCHF przypominam, że farsz pełni tu tylko rolę wzbogacenia smaku i aromatu oraz nadaniu soczystości 😉

Smacznego!

BTW mięsa kaczego w 100 g: 311 kcal, B 13,5 g, T 29 g, W 0 g.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *