JAJKO W CHMURCE (bezglutenowe, niskowęglowodanowe, LCHF)

Na śniadanie na ogół jemy jajka pod każdą postacią. Tym razem propozycja na podanie jajek sadzonych trochę inaczej niż tradycyjnie bo w ”chmurce” z białek. Są bardzo proste w przygotowaniu, smaczne, sycące i rewelacyjnie wyglądają na talerzu 😉20151121_084452

Składniki na 3 „chmurki”:

  • 3 jajka
  • 4 plasterki bekonu
  • 2 łyżki startego drobno parmezanu
  • szczypiorek
  • sól i pieprz

Bekon pokroić na drobne kawałki i podsmażyć na patelni.

Szczypiorek drobno pokroić.

Rozgrzać piekarnik do 220*C.

Oddzielić białka od żółtek a następnie dodać odrobinę soli i ubić z nich sztywną pianę.

Żółtka umieścić każde w osobnym naczyniu. Ja zostawiam je w połówkach skorupek i wstawiam do podstawek na jajka na miękko, żeby się nie rozpłynęły.

Do piany dodać bekon, parmezan i szczypiorek a następnie delikatnie wymieszać.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę wykładać łyżką, formując kopczyki. W środku kopczyka zrobić łyżką lekkie wgłębienie na żółtko.

Wstawić do piekarnika i piec przez 3 minuty. Wyjąć i umieścić we wgłębieniu każdej chmurki żółtko. Piec przez kolejne 3 minuty.

Gotowe jajka posypać posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem dla smaku.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *