JAJKO W KOSZULCE NA BOCZKU Z SOSEM HOLENDERSKIM (keto, LCHF, optymalne, paleo, ketogeniczne)

Jajko w koszulce jest idealnym posiłkiem na LCHF. Wyróżnia je ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko. Wspaniale komponuje się z solą i pieprzem, świeżym szczypiorkiem i oczywiście boczkiem 🙂  Najpopularniejszy sposób podania jajka w koszulce to jajka po benedyktyńsku. U mnie oczywiście bez grzanki ale na bekonie i obowiązkowo z sosem holenderskim 😉

15171210_1127621753957825_3187661708231100302_n

Składniki:

  • 1 świeże jajko o temperaturze pokojowej
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki octu

Jajka koniecznie muszą być świeże aby ich kształt cieszył oko. Jeśli jajka będą nieświeże istnieje ryzyko że jajko będzie postrzępione i nieładne.

Jajko wbić delikatnie do miseczki, Jeśli robimy kilka jajek to każde ląduje w osobnej miseczce. Następnie jajka delikatnie wlać pojedynczo do wody.

  • Woda nie powinna wrzeć a jedynie lekko perkotać. Przy pomocy łyżki zamieszać wodę w garnku, aby na środku wytworzył się wir, do którego należy wlać jajko.
  • Jajko gotować na małym ogniu przez ok 3 minuty.
  • Delikatnie wyłowić jajko np łyżką cedzakową a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • Podawać na smażonym bekonie z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku. Osobom na LCHF, keto i DO polecam również sos holenderski, który pasuje do niego idealnie 🙂

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *