Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)
5 (100%) 1 vote

Tym razem polecam przepis na jajka faszerowane tuńczykiem. Mogą one zagościć na Waszych stołach nie tylko podczas świąt. To kolejna łatwa, szybka i tania przystawka sprawdzająca się na różnego rodzaju imprezach a także na co dzień. Połączenie jajek oraz ryby z warzywami daje naprawdę przepyszny efekt.

jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki – jajka faszerowane tuńczykiem:

  • 4 duże jaja (u mnie rozm M)
  • 120 g odsączonego tuńczyka w sosie własnym/w wodzie
  • 30 g czerwonej lub żółtej papryki
  • 30 g ogórka kiszonego
  • 30 g (2 łyżki) majonezu domowego lub dobrej jakości (patrz na skład!)
  • 3 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • opcjonalnie inne przyprawy jak papryka, bazylia, zioła prowansalskie itp.

Jajka ugotować na twardo w osolonej wodzie (ok. 10 minut) a następnie odcedzić, przelać zimną wodą i lekko ostudzone obrać, dzięki czemu skorupka lepiej odchodzi. Obierać delikatnie by nie uszkodzić białka, które będzie wypełniane farszem.

Paprykę umyć, suszyć, wydrążyć i pokroić w drobniutką kostkę.

Ogórka odsączyć i również drobno pokroić w kosteczkę.  

Jajka przekroić wzdłuż na pół i usunąć delikatnie żółtka tak by nie uszkodzić białek.

W misce rozgnieść żółtka, dodać dokładnie odsączonego z wody tuńczyka, pokrojone warzywa, posiekaną natkę pietruszki, majonez i przyprawy.

Całość bardzo dokładnie wymieszać.

W razie potrzeby dodać majonez i przyprawy do smaku.

Gotowe jajka faszerowane tuńczykiem polecam dodatkowo udekorować koperkiem, kiełkami,  natką pietruszki lub rzodkiewką. Podawać na półmisku. Pięknie wyglądają ułożone na liściach sałaty.

BTW całości bez dodatków z w/w składników: 453 g, 659 kcal, B 48 g, T 48 g, W 5 g. W 100 g: 145 kcal, B 11 g, T 11 g, W 1 g.

Jeśli lubicie jajka faszerowane to polecam także przepisy na inne wersje:


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .