JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ, PAPRYKĄ I OGÓRKIEM (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)

Jajko to symbol nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Znajdziemy go w koszyczku ale i pod wieloma postaciami na stole świątecznym, w tym faszerowane różnymi specjałami. Znacie już te z pastą z awokado a tym razem proponuję wariant z szynką, papryką i ogórkiem. Świetnie smakują i pięknie wyglądają na stole podczas różnych uroczystości 😉

Składniki na 10 porcji (połówek):

  • 5 jajek
  • 150 g dobrej jakości szynki (patrz skład!)
  • 100 g czerwonej papryki
  • 100 g  ogórków kiszonych
  • 50 g (2 łyżki) majonezu
  • 10 g (2 łyżki) szczypiorku
  • sól himalajska lub kłodawska
  • pieprz czarny mielony

Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek.

Jajka przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wyjąć do miseczki żółtka.

Paprykę, ogórki, szynkę i szczypiorek drobno posiekać.

Żółtka rozgnieść widelcem, dodać posiekane składniki, majonez i przyprawy.

Całość dokładnie wymieszać.

Nałożyć na każdą połówkę białka jajka porcję farszu.

Całość udekorować szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Dla podbicia makro można podawać z dodatkowym majonezem lub masłem.

Smacznego!

BTW całości: 710 g, 1096 kcal, B 72 g, T 86 g, W 7 g. 1 połówka jajka z farszem: 71 g, 109 kcal, B 7 g, T 9 g, W 1 g.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *