JAJKA FASZEROWANE AWOKADO (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)

Na naszych talerzach często goszczą jajka faszerowane na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzają się także na święta na wielkanocnym stole lub jako przekąska podczas różnych imprez. Nie tylko pięknie wyglądają, ale i świetnie smakują a przepis jest bardzo prosty i wymaga zaledwie kilku składników.

Składniki:

6 jajek
1 duże dojrzałe awokado (160 g miąższu bez pestki)
40 g czerwonej cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku
100 g majonezu
1 łyżka (ok 5 g) posiekanego szczypiorku
sól himalajska lub kłodawska
pieprz czarny mielony
do dekoracji zielenina np. szczypiorek, pietruszka, rzeżucha, bazylia itp.

Jajka ugotować na twardo.

Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki a następnie skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało.

Żółtka i awokado rozgnieść widelcem jeśli użyjecie dojrzałego awokado lub zmiksować blenderem.

Dodać majonez, szczypiorek i cebulę.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Białka napełnić gotową masą i przystroić zieleniną lub kawałkami warzyw.

Smacznego 🙂

BTW całości (6 jajek, czyli 12 połówek): 618 g, 1371 kcal, B 44 g, T 124 g, W 24 g. W 100 g: 222 kcal, B 7 g, T 20 g, W 4 g. Uwaga większość węglowodanów to błonnik pochodzący z awokado, które w 100 g zawiera 9 g węgli, w tym 7 g błonnika i tylko 0,7 g cukru.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *