JAJKA FASZEROWANE AWOKADO (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)

JAJKA FASZEROWANE AWOKADO (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu i laktozy)
Oceń ten przepis

Na naszych talerzach często goszczą jajka faszerowane na wiele sposobów. Znakomicie sprawdzają się także na święta na wielkanocnym stole lub jako przekąska podczas różnych imprez. Nie tylko pięknie wyglądają, ale i świetnie smakują a przepis jest bardzo prosty i wymaga zaledwie kilku składników.

Składniki:

6 jajek
1 duże dojrzałe awokado (160 g miąższu bez pestki)
40 g czerwonej cebuli
1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
1 ząbek czosnku
100 g majonezu
1 łyżka (ok 5 g) posiekanego szczypiorku
sól himalajska lub kłodawska
pieprz czarny mielony
do dekoracji zielenina np. szczypiorek, pietruszka, rzeżucha, bazylia itp.

Jajka ugotować na twardo.

Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, obrać ze skórki a następnie skropić sokiem z cytryny żeby nie ściemniało.

Żółtka i awokado rozgnieść widelcem jeśli użyjecie dojrzałego awokado lub zmiksować blenderem.

Dodać majonez, szczypiorek i cebulę.

Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.

Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem.

Białka napełnić gotową masą i przystroić zieleniną lub kawałkami warzyw.

Smacznego 🙂

BTW całości (6 jajek, czyli 12 połówek): 618 g, 1371 kcal, B 44 g, T 124 g, W 24 g. W 100 g: 222 kcal, B 7 g, T 20 g, W 4 g. Uwaga większość węglowodanów to błonnik pochodzący z awokado, które w 100 g zawiera 9 g węgli, w tym 7 g błonnika i tylko 0,7 g cukru.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *