JADALNE MISECZKI SEROWE W MEKSYKAŃSKIM STYLU (bez glutenu i jajek, LCHF, keto, optymalne, niskowęglowodanowe)

Goście! Goście! Goście! 🙂 Oryginalne bo jadalne miseczki serowe to danie, które bardzo przypadło do gustu naszym znajomym i rodzinie, którzy wręcz upominają się, żeby znów przygotować je przy kolejnym spotkaniu 😉 A przecież nic tak nie cieszy jak najedzeni, zadowoleni i zrelaksowani goście 🙂

13001044_975385349181467_1307759258587366467_n (2)

Składniki na 4 porcje:

  • 20 dag sera żółtego dobrej jakości
  • 30-40 dag mięsa wieprzowego z tłuszczem
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy 100% (np. Podravka)
  • smalec (DO) lub olej kokosowy (keto, LCHF)
  • przyprawa taco (patrz skład!) lub ulubione przeprawy

Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Rozgrzać patelnię bez tłuszczu.

Rozsypać ser i smażyć do momentu aż się rozpuści a brzegi będą złoto-brązowe. Nie dopuścić do zbrązowienia sera ponieważ zrobi się gorzki.

Wykładać na mały pojemnik np. miseczkę by powstała miseczka/ koszyczek i zostawić aż zesztywnieje.

Mięso mielone usmażyć na tłuszczu z posiekaną cebulą, czosnkiem i innymi przyprawami bądź mieszanką ziół taco (patrz skład!). Dodać odrobinę przecieru pomidorowego.

Mięso wyłożyć do muszelek. Na wierzchu ułożyć ulubione warzywa np. awokado, paprykę, pomidory, sałatę, starty ser żółty, wliczając wszystkie dodatki do BTW. Polać sosem czosnkowym, guacamole lub dodać inne dodatki wedle upodobań.

Smacznego! 🙂

BTW całości 35g białka, 44g tłuszczu, 10g węglowodanów. Średnio wystarcza na 4 szt. BTW 1 szt. 9g/11g/2,5g

2 komentarze

Jo

dzień dobry. Bardzo mi się spodobały twoje serowe kokilki. Zrobiłam od razu. Problemy, które wystąpiły: ser się rozlał i wpłynął do miski, musiałam zeskrobywać z patelni (pewnie zła patelnia) potem płynął. nie scaliło się tak jak u ciebie tylko masa jak guma. Pytania: zły ser? (jakiś francuski od kuzynki), zła patelnia?, za krótko smażyłam? help bo chcę mieć porządne. Dziękuję. Joanna

Odpowiedz
Ola

Robiłam z różnych serów żółtych, ale na ogół sięgam po Królewski z Sierpca i wychodzą idealne. A nie użyłaś przypadkiem tłuszczu do smażenia? 😉

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *