GOLONKA PIECZONA (keto, LCHF, paleo, optymalna)

Golonka uchodzi za typowo męski przysmak, ale wśród kobiet również nie brakuje wielbicielek smacznego mięsa w tłustej osłonce i ja do takich kobiet należę 😉 Tutaj prezentuję Wam przepis na klasyczną, tradycyjną golonkę pieczoną bez wcześniejszego gotowania, a więc wersja szybsza i wygodniejsza. Tak przygotowana golonka wychodzi bardzo smaczna. Skórka jest chrupiąca, a mięso mięciutkie, rozpływające się w ustach. Przypominam, że golonka to znakomite źródło kolagenu i elastyny, które korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci a także służą do regeneracji kości, chrząstek i stawów. A zatem jedzcie golonkę na zdrowie 🙂

Składniki:

  • 3 średniej wielkości golonki z kością
  • 150 g marchewki
  • 150 g selera
  • 150 g pietruszki
  • 200 g cebuli
  • 5 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • sól himalajska
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • ok 600 ml wody
  • Golonki umyć, osuszyć, oczyścić i w razie potrzeby opalić nad palnikiem resztki włosów.
  • Czyste mięso natrzeć na zewnątrz i od środka mieszanką soli i papryki a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub gęsiarce.
  • Warzywa pokroić w kostkę i obłożyć nimi golonkę.
  • Całość zalać wodą i dodać liście laurowe i ziele angielskie.
  • Piec pod przykryciem ok 2-2,5h (w zależności od wielkości golonek) w temperaturze 180° C.
  • W trakcie pieczenia co 15-20 minut golonki odwracać i polewać wywarem. W razie potrzeby gdyby sos odparował dolać odrobinę wody.
  • Smacznego!
  • BTW surowej golonki wieprzowej: w 100g: 294 kcal, B 18,6 g, T 24,7 g, W 0 g.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *