GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy)

Wiem, że wygląda jak ciacho, ale to danie obiadowe 😉 Kto mnie już zna ten wie, że lubię szybkie i proste posiłki więc dzisiaj coś dla wielbicieli gołąbków, które w tradycyjnej opcji są dość pracochłonne. U mnie dużo szybsza i łatwiejsza wersja bo w formie zapiekanki ale jeszcze innej, niż ta którą już się kiedyś z Wami dzieliłam 😉 Składniki:

500 g mięsa mielonego (u mnie karczek i łopatka)
500 g kapusty
70 g cebuli
100 g tłuszczu np smalcu, masła klarowanego
3 jajka
  • Kapustę posiekać drobno i wrzucić do miski lub garnka.

Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem na 20 minut aż zmięknie a następnie odcedzić.

Cebulę obrać i posiekać drobno.

Mięso mielone wymieszać dokładnie z kapustą, cebulą, jajkiem, solą i przyprawami.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem.

Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut.

Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru.

Smacznego!

BTW całości: 1170 g, 1928 kcal, B 102 g, T 155 g, W 35 g. W 100 g: 165 kcal, B 9 g, T 13 g, W 3 g.

 

4 komentarze

Joanna

Ja tez chciabym schudnac 37 kg, bede tu zagladac, bo nudzi mnie jedzenie ciagle tych samych potraw i szukam fajnych przepisow. Mam nadwrazliwosc na kapuste i cebule…, ale moze sproboje i zobacze jak bedzie.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *