GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy)

GOŁĄBKOWA ZAPIEKANKA (keto, LCHF, paleo, optymalna, bez glutenu i laktozy)
Oceń ten przepis

Wiem, że wygląda jak ciacho, ale to danie obiadowe 😉 Kto mnie już zna ten wie, że lubię szybkie i proste posiłki więc dzisiaj coś dla wielbicieli gołąbków, które w tradycyjnej opcji są dość pracochłonne. U mnie dużo szybsza i łatwiejsza wersja bo w formie zapiekanki ale jeszcze innej, niż ta którą już się kiedyś z Wami dzieliłam 😉 Składniki:

500 g mięsa mielonego (u mnie karczek i łopatka)
500 g kapusty
70 g cebuli
100 g tłuszczu np smalcu, masła klarowanego
3 jajka
  • Kapustę posiekać drobno i wrzucić do miski lub garnka.

Poszatkowaną kapustę zalać wrzątkiem na 20 minut aż zmięknie a następnie odcedzić.

Cebulę obrać i posiekać drobno.

Mięso mielone wymieszać dokładnie z kapustą, cebulą, jajkiem, solą i przyprawami.

Naczynie żaroodporne lub blaszkę wysmarować tłuszczem.

Mięso wyłożyć do naczynia lub formy i piec w temperaturze 180ºC przez 45 minut.

Zapiekanka znakomicie smakuje także z sosem pomidorowym na bazie wywaru mięsnego i świeżych pomidorów lub przecieru.

Smacznego!

BTW całości: 1170 g, 1928 kcal, B 102 g, T 155 g, W 35 g. W 100 g: 165 kcal, B 9 g, T 13 g, W 3 g.

 

13 komentarzy

Joanna

Ja tez chciabym schudnac 37 kg, bede tu zagladac, bo nudzi mnie jedzenie ciagle tych samych potraw i szukam fajnych przepisow. Mam nadwrazliwosc na kapuste i cebule…, ale moze sproboje i zobacze jak bedzie.

Odpowiedz
Andrzej

Trzeba dodawać smalec do mieszanki? Bo jeśli tylko do wysmarowania naczynia to pewnie miało być tam 10 g?

Odpowiedz
Ola

Ilość dodanego tłuszczu zależy od makro jakie chcesz uzyskać. Tutaj makro miało być takie uzyskane. Jeśli chcesz mniej tłuszczu to oczywiście dodajesz mniej 😉

Odpowiedz
Marzena

Zapiekanka wyszła pyszna, smak i zapach tradycyjnych gołąbków. Do tego był sos z krojonych pomidorów z mleczkiem kokosowym. Całej rodzinie bardzo smakowała.

Odpowiedz
Ola

Tłuszczem należy wysmarować naczynie żaroodporne. Ilość tłuszczu dodawanego zależy od makro jakie chcemy uzyskać.

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *