FRITTATA Z BRUKSELKĄ (keto, LCHF, optymalna, bez glutenu)

Frittata to masa jajeczna zapiekana z warzywami, szynką, boczkiem, kiełbasą czy serem. Lekkie a zarazem sycące danie popularne w Hiszpanii i Włoszech. Znacie już moją wersję ze szpinakiem a tym razem frittata z brukselką. Sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i szybki obiad czy kolację.

frittata z brukselkąSkładniki – Frittata z brukselką:

Przygotować patelnię – najlepiej z odpinaną rączką by można było wstawić ją do piekarnika. Jeśli nie ma takiej opcji to owinąć rączkę dokładnie grubą warstwą foli aluminiowej.

Jajka zmiksować lub dokładnie wymieszać z przyprawami.

Brukselkę poobrywać z zewnętrznych liści, odciąć końcówki a następnie naciąć na nich nożykiem krzyżyk.

Brukselkę umyć a następnie wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować bez przykrycia ok 5-8 minut w zależności od wielkości. Brukselkę odcedzić i przelać zimną wodą by zachowała ładny, zielony kolor a następnie odsączyć wodę.

Na patelni rozgrzać część tłuszczu, dodać obrany i wyciśnięty czosnek oraz pokrojoną cebulę.

Podsmażyć chwilę do zeszklenia cebuli.

Dodać drobno pokrojony boczek lub kiełbasę oraz brukselkę i lekko podsmażyć.

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Do masy jajecznej dodać ser oraz podsmażoną zawartość patelni.

Całość wymieszać a następnie wylać na gorącą patelnię.

Smażyć ok 2-3 minuty a następnie wstawić patelnię (bez rączki lub z owiniętą folią) do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut.

W zależności od makro i Waszej fantazji frittata z brukselką może być serwowana z dodatkowymi warzywami lub/i porcją tłuszczu. U nas obowiązkowo posypane natką pietruszki, w towarzystwie miksu sałat, roszponki i rukoli i polane olejem MCT. 

Smacznego!

BTW całości z boczkiem wędzonym: 767 g, 1439 KCAL, B 84 g, T 95 g, W 25 g. W 100 g: 188 kcal, B 11 g, T 12 g, W 3 g.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *