FASOLKA SZPARAGOWA POD SEROWO-MAŚLANĄ PIERZYNKĄ (bezglutenowy lunch LCHF)

Kolejny niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, który jeśli masz w miejscu pracy mikrofalówkę możesz zabrać ze sobą na lunch.

Nazwanie tego dania przepisem byłoby określeniem na wyrost, ale dla tych z Was, którzy być może nie wiedzą jak ugotować zieloną fasolkę szparagową podaję instrukcję krok po kroku 😉

  • 500 g fasolki zielonej szparagowej
  • ok 5-10 g sera żółtego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Fasolkę szparagową obrać i oczyścić, odcinając końcówki. Wrzucić fasolkę do zimnej wody. Na 500 g fasolki, potrzeba około 2 l wody, 1 łyżeczki soli (opcjonalnie 1 łyżki cukru, ale przypominam, że przy LCHF uważamy na każdy gram węglowodanów).

Od momentu, gdy zawrze woda, gotować fasolkę od 10 do 20 minut. Im fasolka młodsza, tym szybciej się gotuje. Trzeba próbować w trakcie 😉

Fasolkę przelać na durszlak i polać zimną wodą,  żeby zatrzymać proces gotowania.

Ugotowaną fasolkę posypać startym serem żółtym i dodać wiórki masła klarowanego. Po podgrzaniu w mikrofalówce ser i masło rozpuszczą się, tworząc pyszną potrawę zgodną z zasadami LCHF 🙂

PS. Oczywiście można użyć mrożonej fasolki ze sklepu i ugotować ją zgodnie ze sposobem przygotowania z opakowania 😉

20151109_072328

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *