DORSZ ZAPIEKANY ZE SZPINAKIEM, SEREM FETĄ I ORZECHAMI (bez glutenu i jajek, niskowęglowodanowy, LCHF)

Jeśli lubicie ryby z odrobiną fantazji to musicie spróbować tego dania 😉 Chrupiące orzechy, słonawy ser feta na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha a do tego LCHF! 😉

20160110_142548 (2)Składniki:

  • 450 g filetów z dorsza
  • 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 100 g sera feta
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 3 łyżki tłuszczu (masło klarowane – DO lub olej kokosowy – LCHF)
  • 2 łyżki (ok 20g) posiekanych orzechów włoskich

Szpinak usmażyć na 2 łyżkach tłuszczu dodając wyciśnięty czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową (do smaku wedle upodobań).

Umyć i osuszyć filety z dorsza a następnie oprószyć solą i pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym rozpuścić 2 łyżki tłuszczu a następnie ułożyć w nim przyprawione filety, na które nakładać gotowy farsz szpinakowy.

Następnie posypać pokrojonym w kostkę serem feta a na wierzchu posiekanymi orzechami.

Piec w temperaturze 180ºC (termoobieg) przez 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *