CZEKOLADOWE JAJECZKA (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy, cukru i jajek)

CZEKOLADOWE JAJECZKA (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy, cukru i jajek)
Oceń ten przepis

A taki piękny i podobno pyszny deser robiłam z Wikusią w niedzielę 🙂 Sama bardzo rzadko jadam nawet keto „słodkości” i robię je głównie dla córki czy przy większych okazjach. Czekoladowe jajeczka wypełnione kokosowym ptasim mleczkiem i pomarańczową galaretką zachwycają nie tylko dzieci, ale i dorosłych 😉 Doskonale sprawdzają się na wszelkie imprezy, dziecięce urodziny czy na nadchodzące Święta Wielkanocne, gdzie jajka pojawiają się pod każdą postacią 😉 Inspiracją było kilka przepisów, na które natrafiłam w necie więc nie podaję konkretnego źródła, ale informuję żeby nie było że sama wymyśliłam w 100% 😉

Składniki na „skorupki’ czekoladowe:

Składniki na „białka”:

Składniki na „żółtka”:

Do przygotowania skorupek potrzebne są gotowe foremki w kształcie jajek lub po prostu jajka, które posłużą nam do odlewu. Każde jajko należy owinąć gładko folią aluminiową i uformować podstawkę wzdłuż jajka by stabilnie stało. Następnie każde jajko owinąć folią spożywczą.

Następnie rozpuścić w rondelku dobrej jakości czekoladę gorzką min 80% (patrz na skład!) lub przygotować domową rozpuszczając olej kokosowy z kakao oraz opcjonalnie słodzikiem.

Każde jajko pomalować maczanym w rozpuszczonej czekoladzie pędzelkiem lub łyżeczką. Warstwa nie może być za cienka ponieważ skorupki będą zbyt delikatne i ciężko będzie usunąć później folie bez ich kruszenia.

Pomalowane jajka umieścić w lodówce do całkowitego zastygnięcia (ok 30-40 minut powinno wystarczyć).

Schłodzone jajka wyjąć z lodówki, zdjąć z foremki a następnie delikatnie usunąć folię spożywczą uważając by skorupki nie popękały.

Aby przygotować „białka jajek” należy w rondelku podgrzać mleko kokosowe dodając ewentualnie słodzik i mieszać do momentu wrzenia.

Żelatynę rozpuścić w osobnym naczyniu poprzez dobre wymieszanie jej w niewielkiej ilości gorącego mleka kokosowego.

Następnie rozpuszczoną żelatynę wlać do pozostałej części gorącego mleka, dokładnie mieszając aby nie powstały grudki. Nie gotować już!

Lekko przestudzone ptasie mleczko umieścić w skorupkach.

Całość odstawić do momentu całkowitego stężenia umieszczając na minimum godzinę w lodówce.

Przygotowując „żółtka” należy wycisnąć sok z pomarańczy lub użyć gotowego soku 100% bez cukru, wody (patrz skład!). Opcjonalnie można dodać słodzik.

Do lekko podgrzanego soku dodać żelatynę i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia.Odstawić by delikatnie stężało. Żółtka można formować umieszczając galaretkę pomarańczową bezpośrednio na zastygniętych „białkach” lub zostawić do zastygnięcia na płaskiej powierzchni a później wyciąć kółeczka, które następnie wyłożyć na ptasie mleczko. Jeśli „żółtka formujemy w jajeczkach to ponownie wstawiamy do lodówki by stężały.

Smacznego!

BTW całości bez słodzików z domową czekoladą i galaretką z soku: 137 g, 515 kcal, B 4 g, T 51 g, W 9,5 g. W 100 g: 376 kcal, B 3 g, T 37 g, W 7 g. W 1 sztuce ( u mnie wyszło 5) ok 27 g: 102 kcal, B 1 g, T 10 g, W 2 g.

 

 

 

 

8 komentarzy

Karpiu

cały dzień w kuchni :O ale 30 sztuk zrobione 😀 , w czasie walki kilka skorupek poległo – popękały a w jednej się zrobiła wielka dziura bo białko było za ciepłe 🙁 do kuchni chyba teraz przez tydzień nie zajrzę 😛
https://i.imgur.com/u73sT6x.jpg

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *