CZEKOLADOWE JAJECZKA (keto, LCHF, paleo, optymalne, bez glutenu, laktozy, cukru i jajek)

A taki pi臋kny i podobno pyszny deser robi艂am z Wikusi膮 w niedziel臋 馃檪 Sama bardzo rzadko jadam nawet keto „s艂odko艣ci” i robi臋 je g艂贸wnie dla c贸rki czy przy wi臋kszych okazjach. Czekoladowe jajeczka wype艂nione kokosowym ptasim mleczkiem i pomara艅czow膮 galaretk膮 zachwycaj膮 nie tylko dzieci, ale i doros艂ych 馃槈 Doskonale sprawdzaj膮 si臋 na wszelkie imprezy, dzieci臋ce urodziny czy na nadchodz膮ce 艢wi臋ta Wielkanocne, gdzie jajka pojawiaj膮 si臋 pod ka偶d膮 postaci膮 馃槈 Inspiracj膮 by艂o kilka przepis贸w, na kt贸re natrafi艂am w necie wi臋c nie podaj臋 konkretnego 藕r贸d艂a, ale informuj臋 偶eby nie by艂o 偶e sama wymy艣li艂am w 100% 馃槈

Sk艂adniki na „skorupki鈥 czekoladowe:

Sk艂adniki na „bia艂ka”:

Sk艂adniki na „偶贸艂tka”:

  • 20 ml soku z pomara艅czy
  • 2 g (1/2 艂y偶eczki) 偶elatyny lub agaru
  • opcjonalnie s艂odzik (erytrol, stewia lub ksylitol do smaku)
  • Mo偶na te偶 u偶y膰 gotowej galaretki pomara艅czowej ale rozpu艣ci膰 j膮 w nieco mniejszej ilo艣ci wody

Do przygotowania skorupek potrzebne s膮 gotowe foremki w kszta艂cie jajek lub po prostu jajka, kt贸re pos艂u偶膮 nam do odlewu. Ka偶de jajko nale偶y owin膮膰 g艂adko foli膮 aluminiow膮 i uformowa膰 podstawk臋 wzd艂u偶 jajka by stabilnie sta艂o. Nast臋pnie ka偶de jajko owin膮膰 foli膮 spo偶ywcz膮.

Nast臋pnie rozpu艣ci膰 w rondelku dobrej jako艣ci czekolad臋 gorzk膮 min 80% (patrz na sk艂ad!) lub przygotowa膰 domow膮 rozpuszczaj膮c olej kokosowy z kakao oraz opcjonalnie s艂odzikiem.

Ka偶de jajko pomalowa膰 maczanym w rozpuszczonej czekoladzie p臋dzelkiem lub 艂y偶eczk膮. Warstwa nie mo偶e by膰 za cienka poniewa偶 skorupki b臋d膮 zbyt delikatne i ci臋偶ko b臋dzie usun膮膰 p贸藕niej folie bez ich kruszenia.

Pomalowane jajka umie艣ci膰 w lod贸wce do ca艂kowitego zastygni臋cia (ok 30-40 minut powinno wystarczy膰).

Sch艂odzone jajka wyj膮膰 z lod贸wki, zdj膮膰 z foremki a nast臋pnie delikatnie usun膮膰 foli臋 spo偶ywcz膮 uwa偶aj膮c by skorupki nie pop臋ka艂y.

Aby przygotowa膰 „bia艂ka jajek” nale偶y w rondelku podgrza膰 mleko kokosowe dodaj膮c ewentualnie s艂odzik i miesza膰 do momentu wrzenia.

呕elatyn臋 rozpu艣ci膰 w osobnym naczyniu poprzez dobre wymieszanie jej w niewielkiej ilo艣ci gor膮cego mleka kokosowego.

Nast臋pnie rozpuszczon膮 偶elatyn臋 wla膰 do pozosta艂ej cz臋艣ci gor膮cego mleka, dok艂adnie mieszaj膮c aby nie powsta艂y grudki. Nie gotowa膰 ju偶!

Lekko przestudzone ptasie mleczko umie艣ci膰 w skorupkach.

Ca艂o艣膰 odstawi膰 do momentu ca艂kowitego st臋偶enia umieszczaj膮c na minimum godzin臋 w lod贸wce.

Przygotowuj膮c „偶贸艂tka” nale偶y wycisn膮膰 sok z pomara艅czy lub u偶y膰 gotowego soku 100% bez cukru, wody (patrz sk艂ad!). Opcjonalnie mo偶na doda膰 s艂odzik.

Do lekko podgrzanego soku doda膰 偶elatyn臋 i dok艂adnie wymiesza膰 do rozpuszczenia.Odstawi膰 by delikatnie st臋偶a艂o. 呕贸艂tka mo偶na formowa膰 umieszczaj膮c galaretk臋 pomara艅czow膮 bezpo艣rednio na zastygni臋tych „bia艂kach” lub zostawi膰 do zastygni臋cia na p艂askiej powierzchni a p贸藕niej wyci膮膰 k贸艂eczka, kt贸re nast臋pnie wy艂o偶y膰 na ptasie mleczko. Je艣li „偶贸艂tka formujemy w jajeczkach to ponownie wstawiamy do lod贸wki by st臋偶a艂y.

Smacznego!

BTW ca艂o艣ci bez s艂odzik贸w z domow膮 czekolad膮 i galaretk膮 z soku: 137 g, 515 kcal, B 4 g, T 51 g, W 9,5 g. W 100 g: 376 kcal, B 3 g, T 37 g, W 7 g. W 1 sztuce ( u mnie wysz艂o 5) ok 27 g: 102 kcal, B 1 g, T 10 g, W 2 g.

 

 

 

 

8 komentarzy

Karpiu

ca艂y dzie艅 w kuchni :O ale 30 sztuk zrobione 馃榾 , w czasie walki kilka skorupek poleg艂o – pop臋ka艂y a w jednej si臋 zrobi艂a wielka dziura bo bia艂ko by艂o za ciep艂e 馃檨 do kuchni chyba teraz przez tydzie艅 nie zajrz臋 馃槢
https://i.imgur.com/u73sT6x.jpg

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *