CYNADERKI (NERKI) WIEPRZOWE Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy)

Cynaderki (nerki) wieprzowe z cebulą to bardzo tani (3,5 zł/1 kg), zdrowy, smaczny i szybki w przygotowaniu posiłek. Przyznam szczerze, że długo się zbierałam by ich spróbować, ponieważ miałam traumę z obiadów w szkolnej stołówce. Potrzebowałam dużo czasu by się przełamać, ale na szczęście moje czytelniczki skutecznie mnie zmotywowały by spróbować też innych podrobów poza wątróbką. Efekt bardzo miło mnie zaskoczył i na pewno będą pojawiały się częściej w naszym menu. Nerki są bogate w żelazo i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A,D,E i K oraz witaminy z grupy B: B1, B2, PP, B12 oraz witaminę C. Jeśli zatem jeśli nie mamy przeciwwskazań (np. dna moczanowa) to powinny pojawiać się w naszym jadłospisie.

cynaderki (nerki) wieprzowe z cebulą

Składniki – cynaderki (nerki) wieprzowe z cebulą:

 

cynaderki (nerki) wieprzowe z cebuląNerki dokładnie umyć, oczyścić z błonek i przeciąć wzdłuż na pół.  Wyciąć dokładnie wszystkie moczowody i kanaliki.To najtrudniejsza i najmniej przyjemna część, ale trzeba to zrobić dokładnie by pozbyć się specyficznego zapachu a tym samym by cynaderki wyszły smaczne.

Nerki włożyć do miski z zimną wodą i moczyć przez godzinę, zmieniając kilkakrotnie wodę.

W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, ziela angielskiego i liści laurowych a następnie dodać wymoczone nerki.

Nerki gotować ok 20 minut aż zetnie się białko, czyli zrobią się biało-szare.

W tym czasie obrać i pokroić w piórka cebulę.

Nerki odcedzić na sitku i przelać zimną wodą, oczyszczając z szumowin i pozostawiając do odcieknięcia.

Odsączone nerki pokroić w cienkie plasterki.

Pokrojoną cebulę przesmażyć na maśle sklarowanym,  dodając sól, pieprz, przyprawy i ulubione zioła.

  • Gdy cebula jest lekko zeszklona dodać pokrojone nerki i podsmażać je przez kilka minut.

cynaderki (nerki) wieprzowe z cebuląCałość doprawić do smaku solą i pieprzem.

Cynaderki (nerki) wieprzowe z cebulą pasują do keto kopytek, makaronu zrobionego z naleśników lub gotowego makaronu konjac bez węgli bądź też tak jak tutaj podałam do surowych lub gotowanych warzyw czy kiszonek.

BTW całości: 650 g, 994 kcal, B 82 g, T 71 g, W 8 g. W 100 g: 153 kcal, B 13 g, T 11 g, W 1 g.

 

Jeden Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *