CIASTO KOKOSOWE Z TRUSKAWKAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu, cukru i laktozy)

Kolejny przepis dla tych, którzy lubią desery i nie chcą z nich rezygnować na LCHF. Ciasto kokosowe z truskawkami przypomina ciasto biszkoptowe z owocami, jakie gościło zapewne w domach wielu z Was. Poza truskawkami można je przygotować z dowolnymi owocami niskowęglowodanowymi jak jagody, maliny, porzeczki, rabarbar itp. Jest to propozycja idealna nie tylko dla osób na LCHF, ale i alergików ponieważ nie zawiera glutenu i laktozy.

cisto kokosowe z truskawkami Składniki na ciasto kokosowe z truskawkami (forma 22 cm):

Przygotować formę silikonową lub posmarować tłuszczem metalową blaszkę czy tortownicę.Ja używam tortownicy o średnicy 20-22 cm.

Wbić jajka do miski a następnie zmiksować.

Dodać rozpuszczony, letni olej kokosowy i dalej miksować.

W drugim naczyniu wymieszać sól, sproszkowaną wanilię oraz opcjonalnie słodzik/cukier i dodać mąkę kokosową. Całość dokładnie wymieszać.

Połączyć ze sobą suche i mokre składniki.

Dodawać stopniowo po 1 łyżce zimnej wody ciągle mieszając. Mąka kokosowa wchłania wodę i w zależności od jej rodzaju należy ją dolewać w różnych proporcjach do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji tak aby do ciasta łatwo było dodać owoce i by nie było zbyt gęste i po upieczeniu zbite.

Wybrane owoce umyć, oszypułkować i osuszyć.

Ciasto wylać do formy a następnie umieścić w nim owoce. Nie dodawajcie zbyt dużej ilości owoców by ciasto nie zrobiło się zbyt mokre i tym samym ciężkie.

Piec przez ok 20-25 minut w temperaturze 190° C aż ciasto uzyska złoty kolor.

ciasto kokosowe z truskawkamiSmacznego! 🙂

BTW całości z truskawkami bez słodzików: 640 g, 2307 kcal, B 53 g, T 218 g, W 21 g.

W 100 g: 361 kcal, B 8 g, T 34 g, W 3 g.

 

11 komentarzy

Kornelia

Niestety, po mace kokosowej mam potworne wzdecie I nie odwiedze toalety przez kolejne dwa dni, wiec cholercia nici z ciasta!

Odpowiedz
Ola

Warto sprawdzić skład i makro oraz inne mąki a jeśli utrzymują się dolegliwości rozważyć badanie pod kątem nietolerancji.

Odpowiedz
Ola

Może to kwestia mąki, która w zależności od firmy różnie chłonie płyny albo owoce puściły dużo soku lub po prostu takie piekarnik i trzeba piec dłużej a w mniejszej temperaturze by w środku było wypieczone.

Odpowiedz
Misia

Uwielbiam to ciacho 🙂 Zrobiłam dziś -będąc na urlopie , bez wagi , miarek … podwójna porcja odmierzana za pomocą słoika po 250 gr dżemie figowym 😉 z figami … Pozdrawiam z Chorwacji

Odpowiedz
Baby

Szukałam jakiegos przepisu na ciasto z owocami , u mnie akurat sliwki . Ciasto wyszło przepyszne , leciutkie i wilgotne , musiałam dodac troszke więcej tylko wody ale to dlatego jak było wspomniane każda maka jest innego rodzaju . Szkoda tylko że przy pisaniu komentarzu nie ma opcji aby mozna było dodać zdjęcie swojego wypieku , bo nie dośc że casto smaczne to i przepieknie wygląda 🙂 dziekuje za przepis

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *