CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu, laktozy i cukru)
Oceń ten przepis

Czytając skład większości sklepowych ciastek można się złapać za głowę. Dlatego najlepiej zrobić je samemu. Moja córka uwielbia ciasteczka, czekoladę i masło orzechowe, więc powstała wersja zdrowych ciasteczek z masłem orzechowym w czekoladzie. Odżywcze, dodające energii i pyszne. U mnie tylko z masłem orzechowym ale możecie również dodać kawałki orzechów i suszone owoce uzyskując wersję z bakaliami a’la jeżyki 😉 Wierzch oblewa dobrej jakości gorzka czekolada min 80% lub domowa z moich przepisów.

Składniki na 16-20 małych ciasteczek:

  •  

  • 200 g masła 100% z orzechów laskowych, pekan, brazylijskich lub macadamia (u mnie orzechy laskowe, brazylijskie oraz macadamia)
  • opcjonalnie odrobina wiórków kokosowych do zagęszczenia
  • 250 g dobrej jakości czekolady min 80% lub 240 g  polewy według przepisu (potrójna porcja)
  • opcjonalnie kawałki orzechów lub/i suszonych owoców
  • W jednej misce połączyć mąkę, sól i ewentualne słodzidło (u nas bez dodatków bo słodycz kokosa i masła orzechowego nam wystarcza 😉 ).Dodać rozpuszczony, ale nie gorący olej kokosowy i dokładnie wymieszać.

    Z miąższu kokosowego i letniej wody przygotować w szklance mleko lub użyć gotowego mleczka.

    W drugiej misce wymieszać żółtka i mleczko kokosowe.

    Połączyć wszystkie składniki do uzyskania gładkiej i zwartej masy o konsystencji plasteliny.

    Z masy formować małe kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Każdą kuleczkę lekko rozpłaszczyć przyciskając dłonią do blaszki.

    Piec w temperaturze 180°C przez ok 15-20 minut pilnując by nie przypiekły się za bardzo. Powinny być złociste.


    Na wystudzone ciastka wyłożyć masło orzechowe lub mix maseł. Jeśli masło jest zbyt rzadkie można je zagęścić lekko wiórkami kokosowymi.

  • Opcjonalnie można też dodać kawałki orzechów i suszonych owoców w wersji z bakaliami 😉
  • W tym czasie rozpuścić gorzką czekoladę (koniecznie dobrej jakości) lub przygotować samemu polewę z przepisu.

Ciasteczka zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie. Na wierzchu można dodatkowo posypać rozdrobnionymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. ciasteczka układać najlepiej na silikonową formę i odstawić do zastygnięcia. Można wstawić do lodówki by szybciej wyschły.

  • Smacznego!

  • BTW całości bez słodzików (użyłam 100 g masła z orzechów laskowych i 100 g masła z orzechów macadamia oraz gotowej czekolady 81%): 800 g, 4680 kcal, B 64 g, T 444 g, W 64 g. W 100 g: 585 kcal, B 8 g, T 56, W 8 g.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *