CEBULARZE BEZ MĄKI (keto, LCHF, bez glutenu)

Udostępnij ten przepis
  • 7
  •  
  •  
  •  
  •  
    7
    Udostępnienia
CEBULARZE BEZ MĄKI (keto, LCHF, bez glutenu)
3.7 (73.33%) 3 votes

Przepis na cebularze inspirowany tymi popularnymi lubelskimi lub zamojskimi, ale w wersji LCHF bez mąki. Jako baza posłużyły znane Wam doskonale chlebki oopsies. Niezwykle aromatyczne, smakują na ciepło zaraz po upieczeniu, ale i na zimno są doskonałe. Polecam posmarować je dodatkowo masłem dla efektów smakowych, jak i dla podbicia makro.

cebularze bez mąki

Składniki na cebularze:

Składniki na ciasto:

Składniki na farsz:

Oddzielić białka od żółtek.

Twaróg, żółtka, babkę jajowatą lub odtłuszczone mielone siemię lniane  oraz przyprawy wymieszać na gładką masę np. za pomocą blendera. Można dodać także bezglutenowy proszek do pieczenia by pieczywo bardziej wyrosło.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na bardzo sztywną pianę – test odwróconej miski.

Masę twarogową delikatnie i dokładnie połączyć z pianą.

Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wykładać łyżką niezbyt grube placki, zachowując między nimi duże przerwy ponieważ urosną a gdy będą grube mogą rozlać się na boki. Czasem wszystko zlewa mi się w jedną całość, ale wtedy za pomocą nożyka do pizzy kroję je po prostu na kawałki.

Oryginalnie farsz na cebularze przygotowuje się dzień przed i stosuje sparzoną lub obgotowana cebulę, którą wystudzoną zalewa się w słoiczku olejem z dodatkiem soli i maku. Ja natomiast duszę cebulę na maśle klarowanym by nie poddawać dłuższej obróbce cieplnej w wysokiej temperaturze oliwy a do tego pomijam mak z tych samych względów.  Mimo tej modyfikacji wychodzi naprawdę pyszny.

Do przygotowania farszu cebulę obrać i pokroić w kostkę a następnie zeszklić na rozgrzanym maśle klarowanym przyprawiając do smaku.  Farsz wystudzić a następnie wymieszać ze startym serem żółtym.

Farsz wykładać na plackach a następnie piec w temperaturze 150° C przez około 20 minut do uzyskania złotego koloru.

Gotowe cebularze podawać na ciepło lub zimno. Doskonale smakują z masłem a przy okazji podbijamy makro dodatkowym tłuszczem.

Smacznego!

BTW całości: 1010 g, 1691 kcal, B 111 g, T 122 g, W 32 g. W 100 g: 167 kcal, B 11 g, T 12 g, W 3 g.



2 komentarze

Beti

Olu , masz pomysł może czym zastąpić twaróg ? Niestety nabiał całkowicie musiałam z diety usunąć …a chętnie spróbowałabym przepisu

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *