BU艁KI LCHF Z KALAFIORA (keto, LCHF, optymelne, paleo, bez glutenu i laktozy)

Kolejny przepis dla tych, kt贸rzy t臋skni膮 za pieczywem 馃槈 Tym razem baz臋 stanowi kalafior, kt贸ry ma tylko 5 g w臋gli w 100g. Bu艂eczki s膮 idealne nie tylko dla os贸b na LCHF, ale i dla tych unikaj膮cych glutenu i laktozy.

Sk艂adniki na 6 bu艂ek:

Kalafiora obra膰 z li艣ci, umy膰, osuszy膰 i podzieli膰 nam mniejsze kawa艂ki.

Kalafiora zblendowa膰 na g艂adk膮 mas臋.

Do masy z kalafiora do艂o偶y膰, jajka, m膮k臋 kokosow膮, proszek do pieczenia lub sod臋, s贸l oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zio艂a prowansalskie (co kto lubi 馃槈 ).

Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymiesza膰 do uzyskania odpowiedniej konsystencji, kt贸ra pozwoli formowa膰 bu艂eczki. Sugeruj臋 niezbyt du偶e. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk.

Bu艂ki uk艂ada膰 na blaszce wy艂o偶onej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180-190掳C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwuj膮c 偶eby si臋 za bardzo nie przypiek艂y.

Gotowe bu艂eczki wystudzi膰 i je艣膰 z mas艂em, smalcem, pastami i innymi ulubionymi dodatkami jak pieczone mi臋sa i warzywa 馃槈 Sprawdz膮 si臋 tak偶e jako bu艂ki do hamburger贸w 馃檪

BTW ca艂o艣ci bez 艂upin i dodatk贸w: 750 g, 817 kcal, B 61 g, T 41 g, W 24 g. W 100 g: 109 kcal, B 8 g, T 5 g, W 3 g.

 

15 komentarzy

Ola

Otr臋by 偶ytnie zmienia ju偶 konsystencj臋 ale i makro co na LCHF jest bardzo istotne. Je艣li jednak nie patrzysz na proporcje BTW to mo偶na kombinowa膰 ale na w艂asn膮 odpowiedzialno艣膰 bo ja nie pr贸bowa艂am 馃槈

Odpowiedz
Aleksandra

Dzi臋ki za przepis, s膮 pyszne mimo ze troszk臋 pop臋ka艂y na pewno b臋d臋 wraca膰 do tego przepisu

Odpowiedz
szamponetka22

Piek艂am wczoraj i wysz艂y- mo偶e nie wyros艂y, tak jak Twoje, ale by艂y mi臋ciutkie i smaczne 馃檪 Dzi臋kuj臋 za przepis!

Odpowiedz
Agnieszka

A jak to jest z m膮k膮 kokosow膮, mleczkiem na ketoadaptacji? 馃槈 Nie ma tego w produktach wskazanych

Odpowiedz
Ola

Na adaptacji radzi si臋 je艣膰 proste i czyste potrawy bez s艂odkiego posmaku by si臋 odzwyczai膰 r贸wnie偶 psychicznie od cukru.

Odpowiedz
Ola

Teoretycznie podczas adaptacji by j膮 usprawni膰 i przyspieszy膰 nale偶y unika膰 nabia艂u, orzech贸w, m膮ki, mleczka i 艣mietanki kokosowej. Raz na tydzie艅 taka bu艂eczka wliczona w makro nie powinna zaburzy膰 adaptacji 馃槈

Odpowiedz
Cha

Piek艂em wczoraj, wysz艂y w smaku mog膮 by膰 ale u mnie troch臋 wysz艂o inne makro. Jak je wyliczy艂a艣. U mnie przed pieczeniem wysz艂o
Kalafior 350g
W 12 T3.1 B6.6
Jaja 5 sztuka
W5.5 T55 B65
M膮ka kokosowa 100g
W26 T8.5 B19
Co daje razem
W43.5 g T 66.6 B 90.6
Ca艂a masa przed pieczeniem oko艂o 750(+cebula) po upieczeniu wysz艂o 510g 250g wyparowa艂o podczas pieczenia . Jak wyliczy膰 z tego makro w 100g . Pozdrawiam

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *