Witaj na moim blogu!

dieta optymalna, dieta lchf, dieta ketogeniczna

BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy)

BUŁKI BROKUŁOWE (keto, LCHF, paleo, bez lgutenu i laktozy)
3.5 (70%) 8 votes

Choć sama jadam keto zamienniki bardzo rzadko i często wspominam, że stawiam na czystą miskę oraz proste posiłki, to jednak na prośby Wasze, moich bliskich oraz podopiecznych powstają kolejne tego rodzaju przepisy. I tak dzięki Waszym inspiracjom i promocji na brokuły powstał przepis na piękne, zielone bułki brokułowe, których bazę stanowią znane już Wam bułeczki z kalafiora. Doskonale smakują z różnego rodzaju pastami jak ta z mięsa rosołowego, jajeczna, z makreli czy paprykarzem bez ryżu.

bułki brokułowe

Składniki – bułki brokułowe (6 sztuk):

Brokuł obrać z liści, umyć, osuszyć i podzielić nam mniejsze kawałki.

Brokuły zblendować na gładką masę.

Do masy brokułowej dołożyć, jajka, mąkę kokosową, proszek do pieczenia lub sodę, sól oraz opcjonalnie przyprawy typu suszony czosnek, cebula, tymianek, zioła prowansalskie (co kto lubi ).

Całość dokładnie wymieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji, która pozwoli formować bułeczki. Sugeruję niezbyt duże. U mnie z tych proporcji powstaje 6 sztuk.

Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temperaturze 180-190°C (termoobieg) przez ok 30 minut obserwując żeby się za bardzo nie przypiekły.

Bułki brokułowe podawać z masłem, smalcem, serem, pieczonymi mięsami jak karczek, klops czy boczek lub pasztet, rożnego rodzaju pastami np. z makreli czy jajeczną albo z mięsa rosołowego oraz mixem zielonych liściastych warzyw czy kiełków i innych warzyw z dodatkiem zdrowych tłuszczów.

BTW całości bez dodatków: 750 g, 852 kcal, B 63 g, T 42 g, W 29 g. Dla 6 bułek każda na 1 szt.: ok 125 g, 142 kcal, B 11 g, T 6 g, W 5 g.

10 komentarzy

Marcjanna

Zrobiłam sapyszne ale musze więcej soli ,w ostatnich dniach mam zapotrzebowanie na sól! Dzieki za przepis Marcjanna

Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Akceptuję .