BOCZEK Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ (keto, LCHF, paleo, optymalny)

Dziś coś dla tych, którzy lubią zjeść kawał porządnego mięsiwa i upominają się o ten przepis 😉 Boczek z chrupiącą skórką poznałam podczas pobytu w Norwegii i od razu poprosiłam o recepturę 😉 Jest to jedna z tamtejszych świątecznych potraw uwielbiana przez Norwegów… i jak widać również przez osoby na LCHF 😉 Nie tylko pyszny, ale i bardzo łatwy i szybki do przygotowania. Polecam! 🙂

 

Składniki:

Wybrać mięsny kawałek boczku ze skórą.

Mięso umyć, oczyścić z ewentualnej sierści opalając palnikiem.

Mięso natrzeć grubo i dokładnie solą oraz białym pieprzem z każdej strony.

Od spodu mięso można dodatkowo posmarować musztardą.

Przygotowane mięso zostawić w lodówce minimum na całą noc. U mnie na ogół stoi 1,5 doby.

Zamarynowane mięso ułożyć w głębokiej blaszce skórą do dołu i zalać wlać na dno ok 1 cm wody. 

Piec bez przykrycia 40 min w temperaturze 180°C.

Po tym czasie wyjąć blachę, odwrócić mięso by ponacinać skórę w kratę.

Ponownie wstawić do piekarnika, ale tym razem skóra do wierzchu by się przypiekła.

Piec ok 40 minut w temperaturze 220°C, pilnując by skóra nie przypaliła się zbyt mocno.

Podawać z ulubionymi warzywami.

Najlepiej smakuje świeżo przygotowany gdy skóra jest chrupiąca. Niestety odgrzewany nie daje już tego efektu 😉

Smacznego!

Nie podaję makro ponieważ to samo mięso a makro zależy od tego jak tłusty kawałek wybierzecie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *